Zoeken

Mobilisatie tegen uitlevering Oeigoer door Marokko

22 juli 2022 - 18:20 - Marokko

©

Verschillende internationale mensenrechtenorganisaties roepen Marokko op om de Oeigoerse activist die een jaar geleden op de luchthaven van Casablanca werd gearresteerd, niet aan China uit te leveren.

Yidiresi Aishan, ook bekend als Idris Hasan, werd in de nacht van 19 op 20 juli 2021 gearresteerd op basis van de rode opsporingslijst van Interpol, "wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie".

Lees ook: VN vraagt aan Marokko om Oeigoer niet uit te leveren

In een aan de Verenigde Naties toegezonden document, hebben 45 mensenrechtenorganisaties hun bezorgdheid geuit over de beslissing die het Marokkaanse Hof van Cassatie nam op donderdag 16 december 2021, om de uitlevering van Aishan aan China toe te staan. En dat ondanks de annulering door Interpol in augustus 2021 van de afgegeven rode waarschuwing. Volgens hen zijn er ernstige redenen om aan te nemen dat hij gevaar loopt om gefolterd te worden.

Lees ook: Marokkaanse rechter staat uitlevering Oeigoerse activist toe

De bekendmaking van een uitleveringsbesluit door Marokko is de enige stap die nog gezet moet worden om het besluit uit te voeren. De organisaties dringen er bij Marokko daarom op aan geen bevel te geven tot de uitlevering van de activist aan China, overeenkomstig het fundamentele beginsel van niet-uitzetting.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team