Zoeken

Ministerraad Marokko vergadert over verlenging noodtoestand

3 februari 2021 - 17:00 - Marokko

©

Op donderdag gaat de Marokkaanse ministerraad, met aan het hoofd de minister-president Saadeddine El Othmani, overleggen of de noodtoestand weer verlengd gaat worden. In principe zou deze per 10 februari eindigen. De meeste Marokkanen zien een verlenging van de noodtoestand niet zitten.

De grote vraag is of de Marokkaanse regering besluit om de noodtoestand door het coronavirus te verlengen. Volgende week zou de noodtoestand worden opgeheven.

Volgens persdienst MAP zal de ministerraad donderdag hiervoor bij elkaar komen. Zij zullen onderzoeken of het nodig is om de noodtoestand weer te verlengen. Het vaccinatieprogramma is op 28 januari van start gegaan in het koninkrijk en inmiddels zijn er ruim 257.000 mensen ingeënt.

De ministers zullen zich buigen over een conceptversie van het besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken om de gepaste maatregelen op nationaal niveau te kunnen nemen. In hetzelfde besluit mogen de wali’s van de regio’s en de burgemeesters van de provincies en gemeentes zelf besluiten welke voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden. De gezondheidssituatie in het koninkrijk lijkt stabiel. De afgelopen zeven dagen zijn er minder dan 1000 besmettingen per dag gemeld.

Tijdens dezelfde zitting zullen twee andere conceptversies worden onderzocht. Eén conceptbesluit gaat over de toekenning van gelden uit het Mohammed VI Investeringsfonds. De minister van Binnenlandse Zaken Noureddine Boutayeb zal een presentatie geven over een ‘Nationaal Actie Plan voor Risicomanagement bij Natuurrampen’.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team