21 september 2021 - 19:40 - Marokko
Vijf maanden na de massale aankomst van Marokkaanse migranten in Sebta, verlieten inmiddels 1200 van hen de enclave in het noorden van Marokko. Ze kregen asiel en vertrokken naar het Spaanse vasteland of naar andere Europese landen.
"De situatie is veel rustiger, dat is duidelijk, maar er komen hier nog steeds elke dag mensen aan. Zwemmend of ze proberen over het hek te springen," vertellen politiebronnen aan Ok Diario. Sinds de invasie van duizenden migranten in Sebta, voor het merendeel minderjarigen, is de grenscontrole verscherpt en worden er inspanningen geleverd om de migranten terug te sturen naar Marokko. De plaatselijke autoriteiten dringen aan op de repatriëring van de ongeveer 700 minderjarigen die nog in de stad aanwezig zijn.
Lees ook: Marokkaanse kinderen die in mei in Sebta aankwamen mogen naar school
De volwassen migranten blijven door de straten zwerven, op zoek naar de geringste kans om naar Spanje te vertrekken. Maar er is nog een andere mogelijkheid: asiel aanvragen in Spanje. Om in aanmerking te komen, moeten migranten bewijzen dat hun leven in hun land van herkomst wordt bedreigd vanwege hun godsdienst, levensbeschouwing of seksuele geaardheid.
"De asielzoeker in de stad Sebta (of in Melilla) heeft na indiening van zijn verzoek het recht zich vrij te verplaatsen in Spanje (met de verplichting zijn verblijfplaats te wijzigen)". Dit was het antwoord van het Hooggerechtshof op één van de beroepen die door de Spaanse Commissie voor hulp aan vluchtelingen (CEAR) zijn ingesteld. Als rechtstreeks gevolg van dit besluit werd het asielbureau in Sebta na de migratiecrisis in mei overspoeld met asielaanvragen.
Lees ook: Gerepatrieerde minderjarige Marokkanen al terug in Sebta
In totaal hebben bijna 1200 migranten asiel gekregen, van de 1600 aanvragen die in Sebta zijn geregistreerd, aldus dezelfde politiebronnen. Die mensen zijn nu vrij om Sebta te verlaten en naar Spanje of een ander Europees land te gaan.
Toekomst sterspelers Marokko baart bondscoach zorgen
Controverse rond Algerijnse scheidsrechter en Royal Air Maroc
Achraf Hakimi en Imaan Hammam in koppel?
België waarschuwt reizigers voor Marokko
Vader Lamine Yamal voor de rechter, dubbele rol in steekpartij
Fikse boete voor man die uitkering ontving tijdens vakantie in Marokko
België waarschuwt reizigers voor Marokko
Geen schaduw, wel palmbomen: kritiek in Marokko
Marokko pakt landroof keihard aan
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko