Zoeken

Sebta: groot aantal Marokkanen krijgt politiek asiel

21 september 2021 - 19:40 - Gemeenschap

©

Vijf maanden na de massale aankomst van Marokkaanse migranten in Sebta, verlieten inmiddels 1200 van hen de enclave in het noorden van Marokko. Ze kregen asiel en vertrokken naar het Spaanse vasteland of naar andere Europese landen.

"De situatie is veel rustiger, dat is duidelijk, maar er komen hier nog steeds elke dag mensen aan. Zwemmend of ze proberen over het hek te springen," vertellen politiebronnen aan Ok Diario. Sinds de invasie van duizenden migranten in Sebta, voor het merendeel minderjarigen, is de grenscontrole verscherpt en worden er inspanningen geleverd om de migranten terug te sturen naar Marokko. De plaatselijke autoriteiten dringen aan op de repatriëring van de ongeveer 700 minderjarigen die nog in de stad aanwezig zijn.

Lees ook: Marokkaanse kinderen die in mei in Sebta aankwamen mogen naar school

De volwassen migranten blijven door de straten zwerven, op zoek naar de geringste kans om naar Spanje te vertrekken. Maar er is nog een andere mogelijkheid: asiel aanvragen in Spanje. Om in aanmerking te komen, moeten migranten bewijzen dat hun leven in hun land van herkomst wordt bedreigd vanwege hun godsdienst, levensbeschouwing of seksuele geaardheid.

"De asielzoeker in de stad Sebta (of in Melilla) heeft na indiening van zijn verzoek het recht zich vrij te verplaatsen in Spanje (met de verplichting zijn verblijfplaats te wijzigen)". Dit was het antwoord van het Hooggerechtshof op één van de beroepen die door de Spaanse Commissie voor hulp aan vluchtelingen (CEAR) zijn ingesteld. Als rechtstreeks gevolg van dit besluit werd het asielbureau in Sebta na de migratiecrisis in mei overspoeld met asielaanvragen.

Lees ook: Gerepatrieerde minderjarige Marokkanen al terug in Sebta

In totaal hebben bijna 1200 migranten asiel gekregen, van de 1600 aanvragen die in Sebta zijn geregistreerd, aldus dezelfde politiebronnen. Die mensen zijn nu vrij om Sebta te verlaten en naar Spanje of een ander Europees land te gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team