Zoeken

Marokkaans parlement erkent rol Mehdi Ben Barka

26 maart 2015 - 10:11 - Marokko

©

De naam van de overleden Marokkaanse oppositieleider Mehdi Ben Barka is deze week opgenomen in de lijst van voorzitters van het Marokkaans Parlement. Ben Barka was van 1956 tot 1959 parlementsvoorzitter.

Het Marokkaans parlement heette toen nog de Raadgevende Assemblee van Marokko. De leden van de assemblee werden toen benoemd en niet verkozen.

Sympathisanten van de socialistische USFP eisten sinds 2013 dat Mehdi Ben Barka zou worden erkend als allereerste voorzitter van het Marokkaans parlement. Dat deden ze ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het Marokkaans parlement.

Een portret van Mehdi Ben Barka werd ook in het Parlement opgehangen, naast die van andere voormalige parlementsvoorzitters. Marokko erkent dus officieel de rol van Mehdi Ben Barka in de geschiedenis van het land.

De bekende socialistische leider en voormalige leraar van wijlen Hassan II, werd op 29 oktober 1965 voor de Brasserie Lipp in Parijs ontvoerd. Zijn zoon, Bachir Ben Barka, probeert nog steeds de ware omstandigheden van zijn dood te ontdekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team