Zoeken

Wie heeft Mehdi Ben Barka vermoord?

30 oktober 2013 - 21:29 - Marokko

©

Na 48 jaar is de moord op de socialistische leider Mehdi Ben Barka nog steeds niet opgelost. De Marokkaanse tegenstander verdween op 29 oktober 1965 in Frankrijk. Zijn lichaam werd nooit gevonden. In Rabat en Parijs blijft de Ben Barka zaak een staatsgeheim.

Mehdi Ben Barka, grote tegenstander van Hassan II, werd ontvoerd door de Marokkaanse geheime dienst in samenwerking met Franse politieagenten, net buiten de bekende Brasserie Lipp in Parijs.

In de Verenigde Staten weigert de CIA na 48 jaar nog steeds officiële documenten rond de zaak vrij te geven, ook al mag dat volgens de Amerikaanse wet al na 30 jaar.

Frankrijk besloot in 2004 de zaak, dat gedurende 39 jaar als ’streng geheim’ stond geclassificeerd, te heropenen. Nieuwe bewijzen moesten toen het licht werpen op een van de beroemdste politieke misdaden van de 20e eeuw.

De familie van Mehdi Ben Barka blijft hopen dat de zaak ooit wordt opgelost en dat zijn lichaam wordt teruggevonden. Volgens hun advocaat zijn meerdere Franse en Marokkaanse verantwoordelijken bij de verdwijning van Ben Barka betrokken.

In Marokko werd de in 2004 opgerichte Equity-en Verzoeningscommissie (IER) tevergeefs belast met de zaak. Later belandde het dossier in handen van de Nationale Raad voor de Mensenrechten zonder dat er vooruitgang werd geboekt. Mohamed Sebbar, voorzitter van de raad verklaarde hierover dat Frankrijk weigerde mee te werken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team