Zoeken

Van kampioene tot onderneemster: Maryam El Gardoum revolutioneert vrouwensurf

14 november 2023 - 10:00 - Sport

©

Maryam El Gardoum, vijfvoudig Marokkaans surfkampioene, heeft met haar passie voor de sport een ware revolutie ontketend in Marokko, een land waar surfen onder vrouwen nog relatief onbekend is. De 26-jarige atlete opende vorig jaar haar eigen surfschool.

Op de stranden van Taghazout, een kustplaats nabij Agadir, is Maryam El Gardoum een bekende verschijning. Nadat een blessure haar dwong tot een rustperiode, richtte de surfer eind 2022 de Dihya Surf School op, waarmee ze de enige vrouw werd die een dergelijk trainingscentrum leidt in Marokko.

Lees ook: "Dakhla, het Mekka van het kitesurfen"

El Gardoum zette op 11-jarige leeftijd voor het eerst voet op een surfplank. "De dag dat ik mijn eerste golf pakte, veranderde mijn leven," vertelde ze aan El País. Destijds waren er geen surfscholen in Taghazhout, laat staan in Tamghart, haar geboorteplaats. De eerste surfscholen, opgericht in 2003, waren in handen van buitenlanders, voornamelijk Britten en Zuid-Afrikanen. Surfen groeide snel uit tot een lucratieve business en bood nieuwe kansen voor de lokale gemeenschap, die zich tot dan toe voornamelijk richtte op visserij en de productie van bananen en arganolie.

"Vroeger was het een hobby, nu is het als professional mijn belangrijkste bron van inkomsten," aldus de vijfvoudig surfkampioene van Marokko. Ondanks haar succes krijgt ze niet veel steun van de autoriteiten. "De Marokkaanse federatie heeft me niet geholpen en het geld van sponsors was onvoldoende om nieuw materiaal aan te schaffen, mijn vaardigheden te verbeteren en de kosten voor deelname aan internationale wedstrijden te dekken," betreurt Maryam.

Lees ook: Lalla Salma en kinderen surfen in Dakhla (foto’s)

Ze besloot daarom om "op eigen benen te staan". In haar school geeft ze nu individuele en groepslessen aan jonge vrouwen uit landen als Duitsland, Nederland, Zwitserland en Nieuw-Zeeland. "Een van mijn doelen voor volgend jaar is om een bungalow op het strand te bouwen. Zo kan ik meisjes trainen die, net als ik, dromen van een carrière in deze sport," zegt ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team