Zoeken

Marokko: gebrek aan regen veroorzaakt plattelandsvlucht (video)

1 maart 2022 - 19:00 - Marokko

©

In Douar Azbane Lagrinate, een klein dorp 47 kilometer ten noorden van Marrakech, zorgt de droogte ervoor dat steeds meer boeren naar de steden trekken. Het koninkrijk heeft te kampen met een van de ergste droogteperiodes in 30 jaar, waardoor Marokkaanse boeren maar weinig alternatieven hebben.

De klimaatverandering zorgt in Marokko voor schaarse regenval en veroorzaakt veel schade aan de velden. Een landbouwer die gespecialiseerd is in de teelt van luzerne, vertelt aan Africanews dat hij in Marokko wel vaker droogte heeft meegemaakt, maar niet met deze intensiteit. Sinds het begin van het jaar heeft hij geen druppel regen gezien, terwijl ze in de regio enkel over landbouw beschikken als bron van inkomsten.

Lees ook: Marokko beleeft ergste droogte in 30 jaar

"We hebben altijd alleen maar in de landbouw gewerkt en we willen dit werk nog steeds graag voortzetten en hier ook blijven, maar als het gebrek aan regen blijft voortduren, zullen we wel moeten vertrekken. Het zal een heel moeilijke beslissing worden. We worden echt verdrietig wanneer we zien dat ons land zo hard lijdt onder de droogte en dan is er ook nog het gebrek aan water in het algemeen, maar we zien geen andere optie dan emigreren," zegt Rachid, een andere boer in Douar Azbane Lagrinate.

Rachid, die zo blij was met de omvang van de groene planten op zijn akker, heeft nu slechts een klein stukje groen, omringd door droge aarde en stenen. Hij graaft nieuwe putten en gebruikt de irrigatiestations, maar het is hopeloos. Zelfs op een diepte van 130 meter is er niet genoeg water, zegt hij. "De klimaatverandering heeft een gebrek aan regen veroorzaakt, waardoor het land is opgedroogd. Het gebrek aan regen heeft ook een invloed gehad op de waterputten. Het vee heeft weinig te drinken en te grazen," aldus Abdessadeq, een schapenboer in hetzelfde dorpje.

Lees ook: Koning Mohammed VI beveelt dringende maatregelen tegen droogte

Hulpeloos ziet het gemeentehuis van Nzalet Laadem steeds meer mensen het dorp verlaten als gevolg van de droogte. "Het fenomeen van de plattelandsvlucht is een rechtstreeks gevolg van de droogte die de regio heeft getroffen en die een structureel fenomeen is geworden door de opeenvolgende jaren van droogte. En dit ondanks de aanzienlijke inspanningen van de staat om de bevolking te stabiliseren, door de levering van drinkwater, elektriciteit en steunprogramma’s voor de landbouw en onder meer ook de verzekering van landbouwgewassen in tijden van droogte," aldus Abdelilah Mehdi, hoofd van de diensten van het gemeentehuis van Nzalet Laadem.

In het Groundswell-rapport van de Wereldbank wordt erop gewezen dat, indien er niets wordt ondernomen, zo’n 5,4% van de totale Marokkaanse bevolking, of ongeveer 1,9 miljoen mensen, het platteland zullen verlaten om zich in de steden te vestigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team