Zoeken

Marokkaanse ingenieur wil zeewater omzetten in drinkwater met zonne-energie

10 augustus 2014 - 20:35 - Marokko

©

Mohamed Tahiri, docent aan het Instituut voor Engineering van Mohammedia, werkt aan een project om zeewater om te zetten in drinkwater. Hij ontwikkelt daarvoor een ontziltingsinstallatie dat werkt op zonne-energie. Zijn doel, Marokko helpen tegen droogte en watertekort te strijden.

Marokko wordt steeds meer bedreigd door waterschaarste. Een goede voorbeeld hiervan is de snelle uitdroging van de oase van Errachidia, in het zuidoosten van Marokko. Professor Tahiri wil een steentje bijdragen in de strijd tegen droogte en vertelt hierover aan Al Fanar Media.

"Marokkanen wonen in een semi-aride regio en het is waarschijnlijk dat de beschikbaarheid van water in het land afneemt met de klimaatverandering. Wij zijn één van de weinige Arabische landen die geen olie hebben, maar we hebben een uitgebreide kustlijn en veel zon. Voor mij betekent dit dat we zonne-energie kunnen gebruiken voor de ontzilting van zeewater"

Sinds enige tijd probeert Mohamed Tahiri de juistheid van zijn redenering te bewijzen. Hij ontwikkelde een klein prototype van een ontziltingsinstallatie werkend op zonne-energie. Het prototype is bijna 2 meter hoog en 1,5 meter breed. De ontzilting van zeewater gebeurt als volgt: het zeewater wordt verwarmd waarna het verdampte zoete water vervolgens weer condenseert.

"We proberen de natuurlijke waterkringloop op kleine schaal na te bootsen", zegt Mohamed Tahiri, behalve dan dat men afvalwater met een hoog zoutgehalte overhoud.

Ontziltingsfabriek

Hoge kosten

Mohamed Tahiri droomt ervan kleine ontziltingsfabrieken te openen langs de Middellandse Zee, zodat de plattelandsbevolking, die het meest lijdt onder droogte, ervan profiteert. Hij weigert zich over de kosten van zijn project uit te spreken, omdat hij deze eerst verder wil ontwikkelen tot een perfect eindresultaat. Volgens zijn berekeningen zal elke fabriek 3000 huishoudens in water voorzien.

Een aantal experts oordelen dat de hoge kosten echter een grote belemmering zouden zijn. Uit een gelijkaardig project in de Verenigde Staten blijkt dat de bouw van een klein ontziltingsfabriek dat een vijftigtal woningen in water zou voorzien, tussen 150.000 en 200.000 euro kost, wetend dat een Amerikaanse huishouden gemiddeld 40% meer water verbruikt dan een Marokkaanse huishouden.

Bladna.nl