Zoeken

Marokkanen zijn minder productief en geven meer uit tijdens Ramadan

19 april 2021 - 19:00 - Marokko

©

Tijdens de heilige maand Ramadan zijn Marokkanen minder productief op hun werk en geven ze meer uit aan eten en drinken. Dit blijkt uit een nationaal onderzoek naar de tijdsbesteding van Marokkanen dat is uitgevoerd door de Hoge Commissie voor Planning (HCP).

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat Marokkanen tijdens de Ramadan gemiddeld 23% van hun tijd minder aan werk besteden dan normaal. Mannen besteden tijdens de heilige maand dagelijks 1 uur en 12 minuten minder aan hun werk. Vrouwen werken in deze maand gemiddeld 1 uur en 19 minuten minder per dag. Ook blijkt dat stadsbewoners tijdens de Ramadan 47 minuten meer besteden aan opruimen en schoonmaken dan gewoonlijk.

De bestedingen aan consumptiegoederen stijgen tijdens de heilige maand met gemiddeld 16,3%. Deze stijging geldt voor alle sociale klassen van de Marokkaanse samenleving. Wel is het zo dat de uitgaven van de armste Marokkanen tijdens de Ramadan met 22,5% stijgen, terwijl die van de middenklasse en de rijken met meer dan 40% stijgen. Bijna 82% van deze hogere uitgaven wordt uitgegeven aan voeding. Volgens het rapport gaat het dan vooral om de aankoop van fruit, vlees, granen, melk en zuivelproducten.

"De uitgaven aan non-foodproducten stegen met 4,6%, vooral gedreven door de stijging van 20% in de uitgaven voor transport en communicatie en een stijging van 3,7% in de uitgaven voor huisvesting en energie. Aan de andere kant daalden de kledinguitgaven tijdens deze heilige maand met gemiddeld 13%, vooral op het platteland (-17,3%)", staat in het HCP-rapport.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team