9 augustus 2019 - 15:20 - Marokko
Marokko behoort tot de landen in de wereld die het meest aan voedselverspilling doen. Marokkaanse huishoudens besteden 34,5 procent van hun inkomsten aan voedsel. Daarvan belandt één derde in de vuilbak.
Volgens een onderzoek van de Hoge Planning Commissie verspillen Marokkaanse huishoudens tussen 32 en 34 procent van alle gekochte voedsel.
Mamoun Ghellab, oprichter van de Marokkaanse vereniging "Zero Zbel", stelt dat voedselverspilling goed is voor 10 procent van de inkomsten van Marokkaanse huishoudens.
"Het probleem raakt heel symbolische elementen in Marokko. We hebben een overproductie van droog brood, gezinnen kopen te veel, we beginnen iets en gooien het weg, terwijl het graan is dat geïmporteerd wordt dankzij subsidies", aldus Ghellab.
Bouazza El Kharrati, voorzitter van de Marokkaanse vereniging voor de bescherming en consumentenbegeleiding (AMPOC) en lid van de Mededingingsraad, noemt voedselverspilling "een echte plaag" in de Marokkaanse maatschappij. Marokkanen zijn het "gewend om grote hoeveelheden te kopen en vervolgens alles drie weken in de koelkast te laten alvorens het weg te gooien".
Dood Mehdi Bouda in België: tragisch ongeval of fatale fout van politie?
Actrice Yasmine Sabri schittert in Marokkaanse kaftan (video)
Explosie Rotterdam: telefoon met drugslab-foto’s gevonden
Zandstorm en windstoten van 115 km/u in Oujda: experts reageren
Nederlander betrapt met record hoeveelheid hasj bij Bab Sebta
Marokkaans elftal: bondscoach Walid Regragui onder vuur
Zandstorm en windstoten van 115 km/u in Oujda: experts reageren
Nederlander betrapt met record hoeveelheid hasj bij Bab Sebta
Overlast en gevaar door motorbakfietsen in Marrakech
Massale vogelsterfte bij Tanger: vuilstortplaats verdacht
Nieuwe helikopters voor Marokkaanse luchtmacht
Marokkaanse leerlingen in gevaar door snelle groei shishalounges
Marokkaanse stad bij beste honeymoon bestemmingen
Ramadan, maand van verspilling in Marokko