Zoeken

Marokko verhoogt pensioenleeftijd

14 oktober 2022 - 16:00 - Marokko

©

Om het financiële evenwicht van de stelsels te herstellen, heeft Marokko een hervorming van zijn pensioenstelsel in gang gezet. De verhoging van de pensioenleeftijd tot 65 jaar is één van de belangrijkste bepalingen van de nieuwe tekst. Minister van Financiën Nadia Fettah gaf meer informatie over de planning en het tijdschema voor de uitvoering.

Tijdens een vergadering met de commissie verantwoordelijk voor de pensioenhervorming, presenteerde de minister de resultaten van een studie over het Marokkaanse pensioenstelsel in de publieke en private sector, meldt Al Akhbar.

Lees ook: Waarheid over directe hulp van 1700 dirham aan Marokkanen

Volgens deze studie omvatten de aanbevelingen "de betaalbaarheid van het pensioensysteem te garanderen, rechtvaardigheid te scheppen en opgebouwde rechten te handhaven", aldus de minister. Daarom opperde zij "een geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd tot 65 jaar, ook in de particuliere sector, met een verhoging van het bijdragepercentage".

Nadia Fettah stelde voor "om voor de basisregeling een maximum vast te stellen dat overeenkomt met het dubbele van het minimumloon voor zowel de openbare als de particuliere sector. Zo wordt de overgang naar één enkele regeling vergemakkelijkt en worden de hoge lonen in de openbare sector sneller vervangen".

Lees ook: Einde pensioen voor Marokkaanse parlementsleden

In dit verband verklaarde de minister dat er een afspraak is gemaakt om tussen januari en maart 2023 een aantal strategische beleidslijnen te ontwikkelen. Ook zal er een toekomstvisie en een stappenplan voor de hervorming van de pensioenstelsels worden ontwikkeld. De hervormingsscenario’s en een stappenplan voor de uitvoering vanaf mei 2023 zouden volgens dezelfde bron in april 2023 worden overeengekomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team