Zoeken

Marokko verbiedt invoer Algerijns vee

4 augustus 2014 - 23:49 - Marokko

©

Marokko heeft besloten om de invoer van dieren en dierlijke producten uit Algerije te verbieden. De beslissing werd genomen door de staatsdienst voor voedselveiligheid en voedselkwaliteit ONSSA en volgt op de ontdekking op 27 juli van 18 runderen besmet met het Mond-en-klauwzeer virus (MKZ).

Volgens persagentschap Maghreb Arabe Press heeft het Algerijnse ministerie van Landbouw zelf de ontdekking van de zieke dieren bekendgemaakt. Ook in de stad Setif werden 75 dieren besmet met het Mond-en-klauwzeer virus. De door MKZ getroffen runderen werden onmiddellijk geslacht en verbrand.

In Tunesië werden in april eveneens gevallen van besmette dieren gemeld. Om de snelle verspreiding van het MKZ-virus in de Maghreb te stoppen, heeft de Europese Commissie 1,1 miljoen dosissen antivirus naar Algerije en Tunesië gestuurd.

In Marokko werd daarom besloten om voorzorgsmaatregelen te treffen en dieren afkomstig uit Algerije te weigeren. In een verklaring geeft de Marokkaanse regering ook aan dat het vee in Marokko gezond is en dat er tot de 1e augustus geen melding werd gedaan van Mond-en-klauwzeer besmettingen. Ook werden reeds 2,5 miljoen dieren door de autoriteiten gevaccineerd.

In aanvulling op het verbod heeft de ONSSA besloten om de bewaking aan de grenzen tussen Marokko en Algerije te verscherpen om de illegale invoer van Algerijns vee te voorkomen.

Voor Mustapha Abidi, verantwoordelijk bij de Nationale Vereniging van schapen-en geitenhouders, is het echter Marokko dat vee exporteert naar Algerije en niet andersom. Toch vindt hij dat Marokko gelijk heeft en waakzaam moet blijven.

Marokko heeft verschillende Mond-en-klauwzeer epidemieën meegemaakt. De onuitroeibare plaag dook voor het laatst op in 1999, toen tientallen dieren werden geslacht en verbrand. Marokko had toen meer dan 2,3 miljoen dieren laten vaccineren. Dat was 89% van het volwassen vee in het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team