Zoeken

Honderden Marokkanen proberen Libië te ontvluchten

11 augustus 2014 - 21:41 - Marokkanen in het buitenland

©

In de afgelopen weken hebben honderden Marokkanen geprobeerd om Libië te ontvluchten. In het Noord-Afrikaans land, en vooral in de hoofdstad Tripoli, wordt er sinds medio juli hevig gevochten en is de situatie heel onveilig.

Begin augustus wisten een tweehonderdtal in Libië gevestigde Marokkanen, de grens met Tunesië te bereiken. Dertig van hen werden echter teruggestuurd omdat ze geen vliegtuigticket hadden om naar Marokko te reizen, een vereiste van Tunesië om de grens van Ras Jedir te mogen oversteken. 177 Marokkanen mochten de grens over. Een groot deel is intussen terug in Marokko.

Marokko volgt volgens een consulaire bron de situatie van dichtbij, houdt contact met deze mensen en probeert samen met hen en de Tunesische autoriteiten een oplossing te vinden.

In Libië wonen naar schatting 3000 Marokkanen, maar dit cijfer kan niet met zekerheid worden bevestigd. Enkel in Tripoli zouden ruim 1500 Marokkanen de ambassade van Marokko hebben omsingeld. Zij eisen volgens Assabah de heropening van de ambassade en een snelle hulp van Marokko.

Een crisiscel werd door het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse zaken opgericht in Rabat om de terugkeer van Marokkanen uit Libië te organiseren.

Tunesische grensoversteek Ras Jedir

Buitenlanders verlaten Libië

Sinds enkele weken geldt een negatief reisadvies voor Libië, waar wordt gevochten tussen milities onderling en met het regeringsleger. Verschillende landen, waaronder Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben aan hun onderdanen in Libië gevraagd om het land te verlaten.

Marokkaanse luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc heeft maandag laten weten dat er extra vluchten komen tussen Tunis en Casablanca. Dit is een aanvulling op de twee reeds bestaande dagelijkse vluchten. Ook zal Royal Air Maroc grotere toestellen inzetten. In plaats van de gewoonlijke Boeing 737-700 zal het vliegmaatschappij Boeing 737-800 toestellen gebruiken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team