Zoeken

Radioactief vis uit China in Marokko verkocht

25 juli 2014 - 20:13 - Marokko

©

In Marokko is ergernis ontstaan na een artikel van Al Massae, waaruit blijkt dat op de Marokkaanse markt radioactieve vis en zeevruchten wordt verkocht. Deze worden ingevoerd uit landen van Zuidoost-Azië en voornamelijk uit China. Sommige van deze producten komen van het zeegebied genaamd "61", dat bij de Voedsel-en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) als zeer gevaarlijk staat.

Zeegebied 61 wordt omringd door een aantal kernreactoren en heeft één van de meest vervuilde zeewateren door radioactieve besmetting ter wereld.

De hoge prijs van vis en zeevruchten tijdens de maand Ramadan drijft Marokkaanse consumenten er helaas toe goedkopere, uit China geïmporteerde producten van slechte kwaliteit te kopen.

Al Massae deed onder meer onderzoek naar de herkomst van ingevoerde garnalen, witte garnalen en weekdieren zoals inktvis die als diepvriesproducten in de meeste supermarkten worden verkocht.

Vis ongeschikt voor consumptie?

In mei had de Staatsdienst voor Voedselveiligheid (ONSSA) een lading Panga vis uit Vietnam geweigerd. De importeur had echter een beroep gedaan op de administratieve rechtbank en de zaak tegen ONSSA gewonnen.

Deze zaak bracht de invoer in Marokko van producten die ongeschikt zijn voor consumptie in het nationaal nieuws. De sector zou volgens de media enkele miljoenen dollars waard zijn, waarvan een deel illegaal. Deze gevaarlijke zeeproducten worden voornamelijk bevroren verkocht in supermarkten. Ze worden ook gebruikt door restaurants voor de bereiding van pizza en gebakken vis.

Volgens de FAO komt 80% van de wereldproductie van garnalen uit landen van Oost-Azië, waar ze in viskwekerijen worden gekweekt. De schelpdieren worden hoofdzakelijk gevoed met vismeel. Om oxidatie te vermijden worden bepaalde additieven en chemicaliën bijgevoegd die schadelijk zijn voor de consument.

Visgebied omgeven door kernreactoren

Zone 61 wordt omringd door meerdere kernreactoren en is één van ’s werelds meest vervuilde visgronden. Kankerverwekkende stoffen zoals polychloorbifenylen en dioxines zijn er aanwezig.

Ondanks het potentieel gevaar van deze producten voor de consument, voeren de Marokkaanse gezondheidsautoriteiten geen controle uit op Aziatische goederen. Dit gebeurd wel in de meeste landen van de Europese Unie.

Importbedrijven voeren hun gevaarlijke producten Marokko in zonder dat er samples worden genomen en geanalyseerd, zoals door de wet voorziet, concludeert Al Massae.

In februari 2013 had Spanje enkele tientallen ton bevroren vis uit Marokko geweigerd. In de vis was histamine gevonden, een chemische stof die allergieën en vergiftigingen veroorzaakt. De lading werd naar Marokko teruggestuurd waar het gewoon op de markt werd verkocht.

Bladna.nl