Zoeken

Territoriale wateren: Marokko ziet af van unilaterale acties

7 februari 2023 - 14:00 - Marokko

©

Aan het eind van de topbijeenkomst tussen Spanje en Marokko op 1 en 2 februari in Rabat, zijn de twee landen overeengekomen geen verdere unilaterale maatregelen te nemen inzake kwesties van soevereiniteit, zoals met name de afbakening van de zeegrenzen.

Aan het eind van de Spaans-Marokkaanse topbijeenkomst, waaraan 11 ministers van beide partijen deelnamen, werden 24 samenwerkingsovereenkomsten ondertekend. Beide landen kwamen onder meer overeen alle soorten verklaringen te vermijden die de andere partij beledigen en in het bijzonder uitspraken die verband houden met "kwesties van respectieve soevereiniteit".

Lees ook: Spaanse Premier: "Marokko super belangrijk voor Spanje en Europa"

Met betrekking tot de Sahara herhaalde Spanje zijn in de gezamenlijke verklaring van 7 april 2022 geformuleerde standpunt, waarbij het land het Marokkaanse autonomieplan als de "meest serieuze, realistische en geloofwaardige" basis voor de oplossing van dit conflict beschouwt.

Lees ook: Spanje "vernederd" door Marokko volgens José Maria Aznar

In een persbriefing aan het einde van de topontmoeting, die werd bijgewoond door de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch, benadrukte de Spaanse premier Pedro Sánchez, dat beide landen een permanente dialoog zullen voeren over de kwesties die hen bezighouden, "zonder hun toevlucht te nemen tot unilaterale acties" en om samen elke kwestie aan te pakken, "hoe complex ook".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team