Zoeken

Marokko achterop in telecominfrastructuur: WK 2030 dreigt fiasco te worden

22 april 2024 - 13:00 - Marokko

©

Terwijl Marokko zich samen met Spanje en Portugal voorbereidt op de organisatie van het WK 2030, blijkt er een groot struikelblok te zijn: de telecominfrastructuur. Experts waarschuwen dat Marokko op dit gebied fors achterloopt op zijn co-organisatoren, wat het succes van het toernooi in gevaar kan brengen.

De focus van de voorbereidingen ligt nu vooral op de ontwikkeling van sportinfrastructuur, wegen, toeristische voorzieningen en openbare diensten. De telecommunicatie-infrastructuur in Marokko is echter "beduidend zwakker" in vergelijking met die van Spanje en Portugal.

Lees ook: Bijna 2000 gebieden in Marokko zonder internet

Een van de grootste knelpunten is de glasvezeldekking tot aan de huizen. In Spanje en Portugal ligt dit percentage rond de 84%, terwijl Marokko niet verder komt dan 6%. Ook op het gebied van zeekabels scoort Marokko slecht: 6 kabels tegenover respectievelijk 28 en 22 voor Spanje en Portugal.

Volgens IT-expert Hassan Kharjouj kan het WK 2030 een positieve impact hebben op de Marokkaanse telecomsector, met lagere prijzen en betere diensten voor de burger. Hij wijst op aanbiedingen in Spanje waar klanten voor een vast bedrag onbeperkt kunnen bellen, 50 GB internet krijgen, 4G-verbinding en 300 Mbps glasvezel, plus 60 gratis tv-kanalen. "In Marokko betaal je voor één van deze diensten al evenveel," aldus Kharjouj.

De FIFA stelt in haar lastenboek voor het WK 2030 expliciet dat een sterke telecominfrastructuur essentieel is om de wedstrijden in hoge kwaliteit uit te zenden en om alle bezoekers toegang te geven tot internet.

Kharjouj vreest dat de huidige Marokkaanse infrastructuur ontoereikend is voor de toestroom van 5 tot 7 miljoen bezoekers die het WK 2030 met zich meebrengt. Hij pleit dan ook voor een snelle ontwikkeling van de telecominfrastructuur, met name in de steden waar de wedstrijden plaatsvinden, en voor de komst van nieuwe spelers op de markt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team