Zoeken

Marokko versterkt strijd tegen polygamiefraude

10 november 2022 - 17:00 - Marokko

©

Marokko wil de vergunningsprocedure voor polygamie aanscherpen om een einde te maken aan mannen die op frauduleuze wijze een tweede vrouw huwen. Hiervoor zal binnenkort een platform worden opgericht.

De minister van Justitie wil oneerlijke praktijken aan banden leggen. Toen hij de begroting van zijn ministerie besprak voor de parlementaire Commissie voor justitie, recht en mensenrechten, zei Abdellatif Ouahbi dat nieuwe beperkingen op vergunningen voor polygamie zullen worden ingevoerd zodra de familierelaties van burgers zijn gedigitaliseerd, meldt het Arabischtalige dagblad Al Ahdath Al Maghribia.

Lees ook: Marokkanen frauderen met machtiging voor polygamie

Het digitale platform zal naar verwachting eind december van dit jaar operationeel zijn. Het zal het mogelijk maken de huwelijks- en echtscheidingsgegevens nauwlettend te volgen vanaf het moment dat een polygamie-vergunning wordt aangevraagd tot aan het overlijden van de persoon. Dit zal enerzijds frauduleuze praktijken helpen voorkomen en anderzijds het omzeilen van de wet tegengaan. Ook de rechten van kinderen en vrouwen kunnen beter worden beschermd.

Lees ook: Ruim helft Marokkaanse bevolking tegen polygamie

"Soms gebeurt het dat na de dood van een man blijkt dat hij met meerdere vrouwen getrouwd was zonder dat ze het wisten. Om dergelijke situaties te voorkomen, is besloten de voorwaarden voor het verlenen van toestemming om te hertrouwen wanneer iemand dit voor de tweede keer aanvraagt, aan te scherpen. Hij benadrukte dat "de vergunning voor polygamie slechts één keer geldig is, aangezien de aanvrager de procedure opnieuw moet doorlopen wanneer hij een nieuwe vergunning aanvraagt." "Hij zal dus opnieuw naar de rechter moeten gaan om de gronden voor zijn verzoek in een speciale procedure uit te zoeken. De rechter zal ook moeten controleren of hij getrouwd of gescheiden is. De maatregel is bedoeld om misbruik van polygamie-vergunningen tegen te gaan.

Bladna.nl