Zoeken

Marokko straft Spanje voor blokkeren wereld-Marokkanen

2 september 2019 - 18:00 - Marokko

©

Honderden migranten afkomstig uit landen van sub-Sahara Afrika hebben eind vorige week de grens met Sebta bestormd en zijn zo de enclave illegaal binnengedrongen.

In Sebta waren op het moment van de aanval slechts twee agenten aanwezig om de overgang te bewaken. Ze werden met stenen, stokken en flessen met zuur aangevallen en konden niets doen. Bij aankomst van hun collega’s hadden al ruim 150 migranten de grens overgestoken.

De Spaanse politie en plaatselijke regering van Sebta hebben de bestorming aan de kaak gesteld en houden vol dat de aanval met de toestemming van de Marokkaanse autoriteiten plaatsvond.

Op het moment van de bestorming afgelopen vrijdag in de vroege ochtend was aan Marokkaanse kant van de grens geen één agent aanwezig. De overgang lag er gewoon verlaten bij. Een woordvoerder van de Guardia civil herinnerde kort na het incident dat Marokko slechts enkele weken geleden nog 30 miljoen euro van de Europese Unie had gekregen om materieel aan te schaffen om de grenzen in Sebta en Melilla beter te bewaken.

Volgens hardnekkige geruchten heeft Marokko met opzet de migranten doorgelaten om de Spaanse autoriteiten te straffen. Meerdere wereld-Marokkanen zijn namelijk in de haven van Algeciras geblokkeerd omdat ze met voertuigen met tijdelijke kentekenplaten reizen.

Sommige slachtoffers verblijven al dagen in de haven met hun kinderen en vrouwen. De Spaanse autoriteiten eisen van hen de betaling van 31 procent van de waarde van hun voertuig aan douanerechten. De autoriteiten gaan er namelijk van uit dat ze een auto in Spanje invoeren. De bedragen lopen soms op tot 20.000 euro.

Marokko was er in het verleden al van beschuldigd migranten door te laten om Spanje te straffen. Dat gebeurde onder meer nadat de Spaanse politie de boot van Koning Mohammed VI had gecontroleerd. Slechts enkele dagen na deze controle waren meerdere duizenden migranten via de zee en de grenzen met Sebta en Melilla in Spanje aangekomen...

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team