Zoeken

Spanje blokkeert wereld-Marokkanen in Algeciras om douanerechten op nieuwe auto’s

31 augustus 2019 - 15:50 - Marokkanen in het buitenland

©

Een aantal Marokkanen uit Europa hebben om de terugweg een slechte verassing gehad bij hun aankomst in de haven van Algeciras. De Spaanse autoriteiten eisen de betaling van douanerechten op hun nieuwe voertuigen.

Meerdere gedupeerde reizigers deden hun verhaal op internet. De Spaanse douane eist van hen de betaling van een belasting van 31 procent van de waarde van hun voertuig om de haven van Algeciras te mogen verlaten.

Volgens een nieuwe wet mogen eigenaars van voertuigen met een tijdelijke kentekenplaat Europa namelijk niet verlaten. Doen ze dat wel dan wordt bij hun terugkeer beschouwd dat ze een voertuig importeren en daar dus douanerechten op moeten betalen.

Marokkanen die deze zomer naar Marokko zijn vertrokken met een voertuigen met een transit kentekenplaat, moeten als gevolg de douanerechten bij hun terugkeer in Europa betalen. Meerdere auto’s werden in beslag genomen in de haven omdat de eigenaars het gevraagde bedrag niet kunnen betalen.

Een Marokkaan die met een Mercedes GLA 2018 reisde heeft volgens verschillende getuigenissen 20.000 euro moeten betalen. De man viel flauw toen hij hoorde hoeveel hij moest betalen en werd naar het ziekenhuis afgevoerd.

Meerdere gedupeerden hebben besloten om in de haven te blijven en slapen al dagen in hun auto in afwachting van een oplossing. Sommigen reizen met kinderen. De slachtoffers vragen aan andere wereld-Marokkanen om aangifte te doen tegen de Spaanse autoriteiten. De Marokkaanse douane heeft niet op de zaak willen reageren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team