Zoeken

Marokko zet geen stempel meer op paspoorten inwoners Melilla

10 maart 2023 - 16:00 - Wereld

©

Marokko is gestopt met het aan de grens afstempelen van de paspoorten van reizigers die uit Melilla komen. Dit geldt zowel voor Spaanse als Marokkaanse paspoorten.

De informatie werd woensdagavond in El Faro de Melilla gemeld door leider Amín Azmani van de politieke partij Somos Melilla. Hij zei dat een familielid van hem, die een permanente verblijfsvergunning in Melilla heeft, de grens bij Beni Nssar is overgestoken met zijn paspoort, dat werd gescand maar niet afgestempeld. Het nieuws werd later bevestigd door andere mensen die de autonome stad zijn binnengekomen.

Lees ook: Marokkanen mijden Sebta en Melilla door visumplicht

Voorlopig werd hierover geen officiële informatie gepubliceerd en het is ook niet bekend of het om een tijdelijke of permanente situatie gaat. In oktober vorig jaar gebeurde dit ook al gedurende een paar uren in Sebta, herinnert Azmani zich. Om na te gaan of de maatregel alle inwoners van Melilla betreft, is het hoofd van Somos Melilla woensdagavond naar Beni Nssar gegaan en heeft daar kunnen vaststellen dat geen enkel paspoort werd afgestempeld. Spanjaarden die van het schiereiland komen, zullen hun paspoort wel moeten laten afstempelen, zo wordt verklaard.

Ook bronnen van de NGO Gran Rif bevestigen de informatie. De stempelactie verplicht grensarbeiders om regelmatig hun paspoort te vernieuwen. De vellen raken snel op door de dagelijks stempels die ze ontvangen bij het binnenkomen en verlaten van de autonome stad. De paspoortcontrole gaat nog wel gewoon door, aldus dezelfde bronnen.

Lees ook: Monsterfile bij grens Sebta, probleem aan Marokkaanse kant

Naast de traagheid van de procedure is de vernieuwing van een paspoort ook duur. De regeringsdelegatie in Nador ontvangt hier voortdurend klachten over. Verschillende maatschappelijke organisaties hebben campagne gevoerd voor de afschaffing van de stempels. Als de maatregel wordt gehandhaafd zou dat een terugkeer betekenen naar de situatie van vóór de sluiting van de grens in 2020, toen de paspoorten voor inwoners van Melilla niet werden afgestempeld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team