Zoeken

Marokko bouwt stadion in Dakhla voor WK 2030

16 maart 2023 - 10:00 - Sport

©

De Marokkaanse autoriteiten hebben een project gelanceerd voor de bouw van een voetbalstadion in Dakhla, met het oog op de organisatie van de Afrika Cup 2025 en het WK-2030.

Architect Abdou Lahlou, die onder meer de luchthaven van Marrakech heeft ontworpen, werkt aan het project, waarbij duurzaamheid voorop staat. Zakelijke belangenverenigingen en de vereniging Canarische vrienden van Marokko, brachten deze maand een bezoek aan het koninkrijk om samenwerkingsmodaliteiten vast te stellen met de Canarische bedrijven die zullen deelnemen aan de bouw van het stadion op een terrein van 50 hectare.

Lees ook: WK 2030: Koning Mohammed VI maakt bod Marokko, Spanje en Portugal officieel

De gemeenteraad van Dakhla keurde in 2021 een budget goed van 20 miljoen euro voor het project. Als Marokko zich aansluit bij het bod van Spanje en Portugal voor het WK 2030 en en het voorstel door de FIFA wordt geselecteerd, dan zou het Dakhla stadion in aanbouw een aanvulling zijn op dat van Gran Canaria, gelegen op 45 minuten vliegen van Las Palmas, aldus Mundo Deportivo.

Voetbalclub UD Las Palmas lanceerde deze maand een plan om het stadion van Gran Canaria op te knappen en op peil te brengen, voor het geval Spanje wordt gekozen om het WK 2030 te organiseren. "De enige moeilijkheid die ik zie is dat we op een eiland zitten en een beperkte capaciteit hebben voor vliegtuigen en hotels", zei voorzitter Miguel Angel Ramirez van UD Las Palmas op maandag.

Lees ook: Afrika Cup 2023: Marokkaanse stadions hosten kwalificatiewedstrijden

Marokko wil naast het grote stadion in Dakhla nog vier andere stadions bouwen, waaronder één in Guerguerat. De Confederatie van Afrikaans voetbal (CAF), voorgezeten door Patrice Motsepe, zal naar verwachting in juni 2023 de naam van het gastland van het Afrikaans kampioenschap voetbal 2025 bekendmaken. Het uitvoerend comité van de CAF moet kiezen tussen Algerije, Marokko, Zambia en het verenigde bod van Nigeria en Benin.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team