Zoeken

Marokko zet Nederlandse journalist land uit

19 februari 2019 - 11:41 - Marokko

©

Marokko heeft de uitzetting besloten van een Nederlandse journalist. Gerbert van der Aa. werkte aan verhalen over de protesten in de Rif-regio.

Vrijdag kreeg Van der Aa. te horen dat hij het land moest verlaten. De journalist stelt dat hij officieel werd weggestuurd omdat hij geen Marokkaanse perskaart had en dat hij het land niet meer in mag.

De journalist kwam in de afgelopen twintig jaar regelmatig naar Marokko voor zijn werk, zonder dat er problemen waren. "Het Marokkaanse ministerie van Communicatie heeft me ooit verteld trots te zijn dat Marokko een democratie was, en dat journalisten hier, anders dan in veel omringende landen, vrijelijk hun gang konden gaan.", vertelde hij aan de Volkskrant.

Gerbert van der Aa. was begin vorige week in Nador aangekomen en stelt dat hij er vanaf de eerste dag door de politie werd gevolgd. Een keer vroeg een agent zijn perskaart. Na een kort gesprek mocht hij echter gaan. Dezelfde agent kwam hem vrijdag samen met enkele collega’s vertellen dat hij Marokko onmiddellijk moest verlaten. Dat gebeurde na een interview met een garnalenpeller.

Van der Aa. moest naar Melilla gaan en zou maandag terug naar Marokko mogen komen om zijn vlucht naar Nederland te nemen. Maar maandag werd hem bij de grensovergang de toegang geweigerd. Hij nam vervolgens de boot naar Spanje.

De journalist weet niet juist waarom hij niet meer welkom is. "In eerste instantie dacht ik dat mijn onderzoek naar de protesten verkeerd is gevallen. Maar volgens activisten is vooral de migratie naar Europa een gevoelig thema. Marokko is nu een van de populairste routes naar de Europese Unie, en mensensmokkel is onmogelijk zonder hulp van hoge functionarissen. Waarschijnlijk hebben zij daar liever geen pottenkijkers bij."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team