Zoeken

Marokko zegt OK voor Ross onder druk van VS

15 september 2012 - 17:00 - Marokko

©

Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Saadedine El Othmani is naar Washington gestuurd, om Hillary Clinton te ontmoeten nadat de VS-amassadeur in Rabat verklaarde dat het "moeilijk was om de evolutie van de politieke situatie in Marokko te voorspellen".

Samuel Kaplan, die mogelijk Marokko verlaat als Obama niet wordt herkozen, zei dit in het bijzijn van zijn vrouw en Sunny Boy, een hond dat hij cadeau kreeg van Generaal Hosni Benslimane.

De ambassadeur vertelde aan de media dat zijn land Chistopher Ross, VN-gezant voor de Sahara, ondersteunde. Volgens Kaplan is Ross namelijk meer dan een gezant, aangezien hij tot Obama’s team behoort en beslist over het Amerikaans beleid in de regio.

Dinsdag meende de Londense krant Al-Quds te weten dat het Marokkaans koningshuis haar akkoord had gegeven om Ross te behouden. Die nederlaag had Marokko kunnen vermijden door Kaplan’s advies op te volgen.

Donderdag vertelde Hillary Clinton tijdens de eerste sessie van de Marokko-VS dialoog, dat haar land de onderhandelingen over de Sahara ondersteunt onder auspiciën van de Verenigde Natie en dat "de Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara ernstig, realistisch en geloofwaardig is".

Op dezelfde dag raadde de Amerikaanse ambassade in Rabat zijn onderdanen in Marokko aan, om bijeenkomsten te vermijden en de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen om hun belangen te verdedigen. Het land is bang voor terreuraanslagen na de uitzending de film "Innocence of Muslims".

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team