Zoeken

Marokko: revolutie in dutyfreewinkels

29 februari 2024 - 19:00 - Economie

©

De Marokkaanse douane en de Dienst voor Deviezencontrole hebben nieuwe regels vastgesteld voor de werking van dutyfreewinkels. De regels omvatten onder meer strengere controles, nieuwe verkoopprocedures en hogere limieten voor reizigers.

De nieuwe circulaire van de douane (n°6542/313) vervangt de regels van 1 december 2010 en behelst veranderingen op het gebied van:

Lees ook: Wereld-Marokkanen en belastingvrijstelling, wat zegt de douane

 Formaliteiten voor in- en uitvoer van goederen
 Boekhouding
 Verkoop en betaling van goederen
 Versterking van douanecontroles en valutacontroles

Dutyfreewinkels moeten alle documenten bewaren die verband houden met hun activiteiten. Douaneambtenaren hebben te allen tijde toegang tot de winkels om de documenten en de kassa te controleren.

De winkels mogen alleen verkopen aan klanten die direct van of naar het buitenland reizen. Betaling kan alleen met buitenlands geld of internationale creditcards, in overeenstemming met de geldende valutawetgeving. De exploitant van de winkel moet alle ingezamelde vreemde valuta afstorten aan de bank zodra de waarde 600.000 dirham bereikt.

Lees ook: Nieuwe douanegids voor Marokkaanse diaspora (downloadbaar)

Reizigers die uit het buitenland komen, mogen dutyfree-artikelen meenemen tot een waarde van 2000 dirham. Ze kunnen ook de lokale munteenheid gebruiken om Marokkaanse producten te kopen tot een maximum van 500 dirham per persoon (voorheen 250 dirham).

De dutyfreewinkels, die vroeger vooral sigaretten en alcohol verkochten, bieden nu een breed scala aan luxeproducten, waaronder parfums en cosmetica (28% van de markt), wijnen en sterke dranken (18%).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team