Zoeken

Marokko: minister geeft toelichting op reorganisatie publieke radio en tv

30 mei 2021 - 13:30 - Cultuur

©

Het Marokkaanse publieke radio- en televisielandschap wordt grondig gereorganiseerd. De fusie tussen de zenders van de publieke omroep SNRT, 2M en Medi1 TV moet leiden tot een verbetering en diversificatie van de televisieprogramma’s.

De minister van Cultuur, Othman El Ferdaous, heeft afgelopen dinsdag tijdens een vergadering van de Commissie Onderwijs, Cultuur en Communicatie in de Tweede Kamer toelichting gegeven op de reorganisatie van het publieke televisiebestel die maandag al was aangekondigd op het Al Aoula journaal. Het reorganisatieproject wordt uitgevoerd in verschillende fasen. Eerst worden de schulden van de zenders Soread-2M en Medi1 TV afbetaald en worden ze onderdeel van de SNRT.

Ook is het volgens El Ferdaous de bedoeling dat de SNRT meerderheidsaandeelhouder wordt van de zender Medi 1 TV. Vervolgens wil de minister de radiozender Medi 1 Radio samenvoegen met de zender Régie 3. Het overkoepelende bedrijf SNRT moet vervolgens de dochterondernemingen gaan reorganiseren en herpositioneren in het Marokkaanse tv-aanbod. Het tv-kanaal Medi1 moet een zender worden die doorlopend nieuws uit gaat zenden met speciale aandacht voor lokaal nieuws.

Door de reorganisatie zou het makkelijker moeten worden om de financiering van de publieke zenders te beheren. "Met deze reorganisatie zal de overheid in staat zijn om de sector te besturen met een geïntegreerde langetermijnvisie", verklaarde de minister. Ook zou de nieuwe organisatiestructuur moeten leiden tot kostenbesparing op het gebied van opleiding, technische middelen, aankopen van tv-programma’s en gegevensbeheer.

De programma’s van de publieke zenders zullen worden voorzien van nieuwe decors, aankleding en styling. Ook moet er met het reorganisatieproject een eigen streaming-dienst worden opgezet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team