Zoeken

Marokko moet 400 miljoen euro betalen aan Spaans bedrijf

14 september 2023 - 13:00 - Marokko

©

Het scheidsgerecht dat is ingesteld om het geschil tussen het Spaanse vastgoedbedrijf Marina d’Or en Marokko te beslechten, met betrekking tot verloren vastgoedinvesteringen van meer dan 400 miljoen euro in Rabat en Tanger, hield afgelopen maandag zijn eerste zitting.

Het scheidsgerecht zal nu het dossier gaan bestuderen en beslissen of Marokko Marina d’Or moet compenseren, die 407 miljoen euro eist voor twee vastgoedprojecten die verloren zijn gegaan in Rabat en Tanger. Na jaren van vruchteloze onderhandelingen met Marokko diende het vastgoedbedrijf in juni 2022 een arbitrageverzoek in bij het Internationaal Centrum voor de Beslechting van Investeringsgeschillen (ICSID) van de Wereldbank.

Lees ook: Marokko: buitenlandse investeerders claimen 23 miljard dirham

Beide partijen hadden hun respectievelijke arbiters aangewezen, maar slaagden er niet in om overeenstemming te bereiken over de benoeming van de derde arbiter, wat het proces sinds november blokkeerde. Marokko had de Italiaan Attila Tanzi aangesteld als arbiter, terwijl Marina d’Or had gekozen voor de Zwitsers-Peruaanse Fernando Piérola Castro. Pas in juli van dit jaar hebben beide partijen de Canadees-Ecuadoriaanse Mélanie Riofrio Piché, secretaris van het Internationaal Arbitragecentrum in Madrid (CIAM), benoemd als de derde arbiter en voorzitter van het scheidsgerecht, meldt Cinco Días.

Lees ook: Marokko riskeert rechtszaak van 400 miljoen euro te verliezen

Marina d’Or verwijt Marokko zijn "inactie" bij de uitvoering van het project "Nieuwe Stad Tamesna" aan de rand van Rabat, waarin de bouw van 7000 woningen, een winkelcentrum en een driesterrenhotel was voorzien. Het project werd uiteindelijk gereduceerd tot enkele geïsoleerde gebouwen zonder afvalinzamelingsservice. In het project "De Parel van Tanger", waarin de bouw van meer dan 600 woningen, een winkelcentrum en twee hotels van 5 en 4 sterren was voorzien, klaagt de Spaanse groep over "administratieve blokkering als gevolg van interne conflicten tussen Marokkaanse autoriteiten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team