Zoeken

Marokko raakt achterop met orgaandonatie en -transplantatie

13 oktober 2020 - 18:30 - Marokko

©

Marokko loopt achter als het gaat om orgaantransplantaties. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van deze achterstand.

Met name angst, onwetendheid over de wetgeving vanuit het oogpunt van religie en een gebrek aan discussie en informatie zorgen ervoor dat er in Marokko maar weinig transplantaties worden uitgevoerd. 17 oktober, Wereldorgaantransplantatiedag, moet worden gebruikt om mensen bewust te maken van het belang van orgaantransplantatie en -donatie, meldt Apanews.

Volgens de Marokkaanse Vereniging "Nieren" voor de strijd tegen nierziekte, is de eerste niertransplantatie in Marokko uitgevoerd in 1986. In de afgelopen 34 jaar zijn er in het koninkrijk 630 niertransplantaties uitgevoerd, wat neer komt op ongeveer 17 transplantaties per miljoen inwoners sinds 1990. Het aantal Marokkanen dat zichzelf heeft opgegeven als orgaandonor is nog altijd erg laag. Volgens de vereniging hebben sinds 1989 zo’n 1100 mensen aangegeven dat zij hun organen willen afstaan als zij komen te overlijden. De meeste ingeschreven donoren, ongeveer 700 mensen, komen uit Casablanca.

Volgens de vereniging "Nieren" is er een gebrek aan middelen en logistiek om het aantal orgaantransplantaties in Marokko te doen toenemen. Ook zegt zij dat de opleiding van zorgverleners op dit gebied tekortschiet en zou de bevolking veel beter geïnformeerd moeten worden. Alleen dan is het volgens de vereniging mogelijk om aan de toenemende vraag naar orgaantransplantatie te voldoen. Ze roept alle Marokkanen op om solidair te zijn met de 32.000 dialyse patiënten in het land die veel baat zouden hebben bij het verkrijgen van een donornier.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team