Zoeken

Belgisch-Marokkaanse Ibrahim Akhlal opnieuw ontsnapt

11 juni 2023 - 17:00 - Wereld

©

De Belgische overvaller van Marokkaanse afkomst, Ibrahim Akhlal, zorgt opnieuw voor opschudding. Na zijn ontsnapping uit de gevangenis van Sint-Gillis in maart 2020, is de 27-jarige verdachte nu ook ontsnapt uit de centrale gevangenis van Conakry in Guinee, waar hij sinds zijn laatste arrestatie werd vastgehouden.

Volgens Guinese bronnen heeft Akhlal betaald om te worden vrijgelaten. Hij zou "de volledige gezondheids- en gevangenisbevelsketen van de centrale gevangenis van Conakry" hebben omgekocht. Na een valse klacht over tandpijn werd de voortvluchtige naar het ziekenhuis gebracht, van waaruit hij erin slaagde te ontsnappen, met de schijnbare medeplichtigheid van het gevangenispersoneel. Hij zou ruim 30.000 euro hebben uitgegeven om zijn ontsnappingsplan op te zetten.

Lees ook: Ibrahim Akhlal in Guinee opgepakt voor overval op goudtransport in Amsterdam

Na Akhlal’s ontsnapping heeft de Guinese minister van Justitie disciplinaire maatregelen genomen tegen het personeel van de gevangenis. Zes bewakers werden geschorst "wegens ernstige tekortkomingen in hun beroepsverplichtingen" en worden vervolgd voor "vermeende medeplichtigheid aan ontsnapping". De Guinese ordetroepen zijn actief op zoek naar Akhlal.

Lees ook: Nederland zoekt naar Marokkaanse-Belg voor overval in Amsterdam

De geschiedenis van Ibrahim Akhlal met de justitie is lang en tumultueus. Hij werd in december 2022 gearresteerd in Guinee toen hij een nachtclub wilde bezoeken, dankzij informatie van de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel, met in zijn bezit een vals Guinees paspoort. In België werd Akhlal vier keer veroordeeld voor diefstal. Hij moet er een gevangenisstraf uitzitten van 21 jaar. Daarnaast wordt hij ook door Nederland gezocht voor zijn vermeende betrokkenheid bij de overval op een edelmetaalbedrijf in Amsterdam in mei 2021, waarbij de daders 14 miljoen euro buit maakten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team