Zoeken

Marokko geen prioriteit meer voor de Verenigde Staten

28 juni 2013 - 18:42 - Wereld

©

Marokko is niet langer een prioriteit van de Verenigde Staten, volgens minister Saadeddine El Othmani van Buitenlandse Zaken. Dinsdag bevestigde hij de achteruitgang van de betrekkingen tussen de twee landen.

El Othmani oordeelde tijdens een colloquium in Rabat, dat niemand een relatie zou voortzetten als er niets aan te winnen of te verliezen is, ook de VS niet.

De historische betrekkingen tussen de twee landen moeten rekening gaan houden met de Amerikaanse belangen, om diplomatieke conflicten zoals dat van de Sahara een paar weken geleden, te vermijden.

De uitstekende betrekkingen tussen Marokko met de Verenigde Staten tijdens het eerste termijn van Barack Obama, waren volgens Othmani vooral te danken aan Hillary Clinton en haar zwak voor Marokko.

Ook vanwege de politieke stabiliteit tijdens de Arabische lente, hield Marokko een speciale plaats in het buitenlands beleid van de VS en werd er aangezien als een model in de regio.

Toch blijft El Othmani positief en oordeelt dat de betrekking weer aan het normaliseren zijn. Voor Marokko blijft wat Washington van de wereld verwacht, wel onduidelijk.

Barack Obama bevindt zich sinds donderdag in Senegal voor een 8-daagse trip in Afrika. Marokko en de Maghreb maken daar geen deel van uit. Reden hiervoor zijn de onvoldoende democratische en economische hervormingen die er zijn doorgevoerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team