Zoeken

Obama wil niet naar Marokko

5 juni 2013 - 15:18 - Wereld

©

Barack Obama gaat eind juni een rondreis maken in Afrika. Marokko en de andere landen van de Maghreb, maken daar geen deel van uit.

De Amerikaanse president zal Senegal, Tanzania en Zuid-Afrika bezoeken. De drie worden door het Witte Huis beschouwd als de enige Afrikaanse landen die echte democratische hervormingen zijn aangegaan en transparant werken. Dat meldden diplomatieke bronnen aan Al Qods Al Arabi.

Het feit dat Obama noch Marokko noch Algerije zal bezoeken, zorgt voor veel vragen in de Noord-Afrikaanse politieke sfeer. Obama heeft ook nooit een Staatshoofd uit de Maghreb-landen op het Witte Huis ontvangen, wat wel het geval was voor de staatshoofden van Senegal, Sierra Leone, Mali en Kaapverdië in 2011. De vier landen worden door Obama beschreven als modellen van vooruitgang op het Afrikaanse continent.

De voornaamste reden voor de uitsluiting van Marokko, Algerije en Tunesië, is dat deze landen het territorium van Europa zijn. Volgens dezelfde bronnen vindt het Witte Huis bovendien dat er in de Maghreb onvoldoende democratische en economische hervormingen doorgevoerd zijn.

Medio mei had Barack Obama met Koning Mohammed VI gebeld. De Marokkaanse monarch werd toen uitgenodigd voor een staatsbezoek aan de Verenigde Staten. Een maand daarvoor waren beide landen in een diplomatiek conflict verwikkeld geraakt over de bevoegdheden van de VN-missie in de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team