Zoeken

Marokko en Polisario ontmoeten elkaar in december in Genève

1 oktober 2018 - 13:20 - Marokko

©

Marokko, de Polisario, Algerije en Mauritanië zullen op 4 en 5 december aan gesprekken in Genève deelnemen op initiatief van de speciale gezant van de VN voor de Sahara.

Horst Kohler heeft volgens persagentschap AFP uitnodigingen gestuurd aan de vier partijen en verwacht een antwoord voor 20 oktober. Volgens het agentschap gaat het niet om een onderhandelingsontmoeting maar om een "ronde tafel".

De vier partijen betrokken bij de Sahara-kwestie ontmoetten elkaar voor het laatst in 2008 voor onderhandelingen. Algerije weigert sindsdien aan het debat deel te nemen. Marokko eist daarentegen de aanwezigheid van Algerije, waardoor er al 10 jaar geen onderhandelingen meer zijn.

In april had Koning Mohammed VI in een brief de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, gewaarschuwd voor de "handelingen van de Polisario" die het staakt-het-vuren in de Sahara in gevaar bracht, wat een schending van de VN-resoluties vertegenwoordigde. In zijn bericht herinnerde de monarch eraan dat Algerije de Polisario steunt, financiert, bewapend en host.

De veiligheidsraad van de VN moet volgende maand tevens beslissen of de Minurso vredesmissie in de Sahara wordt verlengd. De missie kost 50 miljoen dollar per jaar.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team