Zoeken

Marokko: overlevenden krachtige aardbeving vertellen

9 september 2023 - 19:40 - Marokko

©

Een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag meer dan 1000 mensenlevens geëist in Marokko en enorme schade aangericht. De overlevenden, die een "nacht van verschrikking" hebben meegemaakt, doen hun verhaal.

Volgens het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek (CNRST) had deze zeldzame aardbeving een kracht van 7 op de schaal van Richter en lag het epicentrum in de provincie Al-Haouz, ten zuidwesten van de toeristische stad Marrakech. De voorlopige balans is zwaar: 1037 mensen zijn omgekomen en 1204 anderen raakten gewond, waarvan 721 ernstig. "We hebben een nacht in horror doorgebracht," vertelde Yacine Kourkouz, die in een appartement op de vierde verdieping van een gebouw in Marrakech woont, aan BFMTV.

Lees ook: Chaos en paniek in Marokko door krachtige aardbeving

Toen de grond begon te beven was Yacine aan het eten. Hij dacht eerst dat zijn wasmachine, die aanstond, een probleem had. "Maar toen de trillingen intenser werden, besefte ik dat het een aardbeving was," vertelt hij. "Op dat moment neemt de adrenaline het over. Ik verliet mijn appartement zonder zelfs maar de deur te sluiten. Op dat moment denk je aan je eigen leven." Yacine voegde zich bij een menigte bewoners. "Iedereen was verrast," herinnert hij zich. Sommigen waren aan het bellen. Een "wat surrealistische" scène, volgens de Marrakchi. "Daarna zijn sommige mensen teruggekeerd naar hun huis. Maar ik zou zeggen dat zo’n 40% van de bewoners van Marrakech ervoor koos om de nacht buiten door te brengen onder de sterrenhemel, in openbare tuinen, met een deken. Het risico op naschokken was reëel," geeft hij toe. Yacine durft voorlopig niet terug te keren naar zijn appartement. Hij is "bang dat het zal instorten."

Lees ook: Aardbeving Marokko: dodental stijgt boven 800

Pierre, die op de vijfde verdieping van een hotel verbleef dat "begon te schudden", vertelt dat hij de nacht "in angst voor een tweede naschok" heeft doorgebracht in de tuinen van de residentie met andere gasten. "Veel mensen raakten in paniek, veel mensen huilden," herinnert hij zich. Dezelfde gevoelens heersen onder de bewoners van Casablanca. "Ik weet niet of ik beneden moet blijven of naar boven moet gaan. Eerlijk gezegd, het is eng," zegt een bewoonster van Casablanca. Deze angst dwong haar en andere stadsbewoners om de nacht buiten door te brengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team