Zoeken

Marokko heeft oudste universiteit ter wereld

2 juni 2020 - 14:20 - Marokko

©

De oudste nog actieve universiteit ter wereld bevindt zich in Marokko. Het gaat om de Al Qarawiyyin-universiteit in Fez. Haar geschiedenis en invloed hebben de aandacht getrokken van de Turkse publieke nieuwszender TRT World.

De Al Qarawiyyin-universiteit staat in de Guinness Book of Records als oudste en nog actieve universiteit ter wereld en werd in het jaar 859 door Fatima Al Fahri, een jonge moslima, opgericht.

Volgens een reportage van TRT Worlds organiseert Al Qarawiyyin al ruim 1100 jaar debatten en symposia en heeft verschillende bibliotheken met meer dan 4000 manuscripten.

De universiteit was enkele jaren terug door de Marokkaanse regering gerenoveerd na lange tijd verlaten te zijn geweest. De rijkdom van de universiteit is ongetwijfeld de vele manuscripten die het bezit volgens Abdelfattah Bougchouf, curator van de bibliotheek van Al Qarawiyyin.

Abdul Majid Al Mardi, imam van de moskee van Al Qarawiyyin, vertelde in 2016 aan Al Jazeera dat Fatima Al Fahri met de moskee en de universiteit een grote erfenis had achtergelaten. De universiteit heeft bijgedragen aan de versterking en verspreiding van diverse culturen en beschavingen, en heeft de opkomst van moslimgeleerden en intellectuelen bevorderd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team