Zoeken

Marokko: 23 onderzoekers bij meest invloedrijken ter wereld

28 december 2020 - 10:20 - Marokko

©

Onder de 161.441 wetenschappers die de meeste impact hebben gemaakt in het jaar 2019, bevinden zich 23 Marokkanen. Dit blijkt uit een ranglijst met de 2% beste wetenschappelijke onderzoekers ter wereld, die een team van de Stanford Universiteit bijna twee maanden geleden publiceerde.

Naast de lijst met 23 Marokkaanse wetenschappers van 2019, bevat de ranglijst een andere classificatie die rekening houdt met de hele loopbaan van onderzoekers op het einde van 2019. Deze tweede categorie bestaat uit 159.682 namen en slechts acht daarvan zijn Marokkaan. Onder hen bevinden zich Moustapha Bousmina van de Euromed Universiteit van Fez, Fouad Bentiss van de Universiteit van El Jadida, Ahmed Ennaoui van IRESEN, Mounir Ghogho van UIR, B. Hammouti van de Universiteit van Oujda, Abdellah Benzaouia van de Universiteit van Marrakech, Hmamed Abdelaziz van de Universiteit van Fez en A. Zarrouk van de Universiteit van Rabat, meldt L’Economiste.

"Deze lijst bevat onderzoekers die wel in Marokko opereren, maar hun ranking niet 100% te danken hebben aan hun Marokkaanse universiteiten. Ze weten zich te onderscheiden dankzij samenwerkingen met buitenlandse instellingen", zegt Yahia Boughaleb, voorzitter van de Chouaïb Doukkali Universiteit van El Jadida. Een bewering die ondersteund wordt door Mounir Ghogho, hoofd van het ICT-laboratorium en decaan van het doctoraatscollege van de Internationale Universiteit van Rabat (UIR).

In Marokko hebben doctoraatsstudenten recht op een studiebeurs van bijna 1000 dirham en de beurs voor excellentie bestaat uit 3000 dirham. Dat zijn extreem lage bedragen om mensen aan te trekken. "De afgelopen jaren kan het Marokkaanse onderzoek wel rekenen op steeds meer financiering, mede door de talrijke oproepen voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, maar toch blijft het onvoldoende", betreurt Mounir Ghogho.

Bovendien is de "samenwerking met een prestigieus internationaal team doorslaggevend voor een onderzoeker", zegt Chakib Nejjari, voorzitter van de Mohammed VI Universiteit voor gezondheidswetenschappen, die tot de top 2% van 2019 behoort. Marokko kan dan wel prijken met onderzoekers van wereldklasse die vanuit het Koninkrijk opereren, toch blijft hun aantal beperkt in vergelijking met andere landen in de MENA-regio, zoals Tunesië, Jordanië, Egypte en Saudi-Arabië.

Bladna.nl