Zoeken

Marokko: goed nieuws voor kersverse vaders

4 mei 2022 - 19:00 - Marokko

©

De Marokkaanse regering heeft zaterdag een wijziging van de arbeidswetgeving goedgekeurd, waardoor het ouderschapsverlof voor mannen wordt uitgebreid van drie naar vijftien dagen.

De beslissing om het vaderschapsverlof te verlengen maakt deel uit van het sociaal akkoord dat de regering samen met de vakbonden en de werkgevers heeft gesloten. De overeenkomst heeft tot doel de arbeidsomstandigheden van werknemers te verbeteren.

Lees ook: Marokko bespreekt vaderschapsverlof

De bezoldiging voor het verlof van twee weken is gelijk aan het salaris dat de betrokkene zou hebben ontvangen indien hij of zij gewoon zou werken, met inachtneming van het salarisplafond. De vergoeding wordt door de werkgever aan de werknemer betaald. De moeder ontvangt dagvergoedingen gedurende 14 weken.

Na de ondertekening van de overeenkomst zei afgevaardigd minister van Digitale Transitie en Hervorming van het Bestuur, Ghita Mezzour, dat deze maatregel een "primeur" is en vrouwen in staat zal stellen om van de steun van hun echtgenoot te genieten tijdens dit belangrijke moment in hun leven.

Lees ook: Marokko: DNA-testen om vaders van verlaten kinderen te identificeren

De minister voegde eraan toe dat "de maatregel in overeenstemming is met de grondwet, die bepaalt dat de opvoeding van kinderen een gemeenschappelijke en gedeelde verantwoordelijkheid is". Bovendien zal de kinderbijslag met 100 dirham worden verhoogd voor het vierde, vijfde en zesde kind, en zijn er ook nog andere maatregelen genomen met betrekking tot beroepsziekten, benadrukte Mezzour.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team