Zoeken

Hoe Marokko bijdroeg aan oprichting Algerijns voetbalelftal

29 april 2024 - 19:00 - Sport

©

Terwijl Algerije nog een Franse kolonie was, heeft het in 1956 onafhankelijk geworden Marokko offers gebracht voor de oprichting en erkenning door de FIFA van het Algerijnse voetbalelftal.

In 1958 erkende de FIFA het team van Frans Algerije niet en waarschuwde het Marokkaanse voetbalelftal om geen wedstrijd tegen hen te spelen, op straffe van sancties. Destijds was het Marokkaans voetbalelftal al erkend door de hoogste voetbalautoriteit. In oktober 1957 speelde het zijn eerste officiële wedstrijd tegen Irak, die eindigde in een 3-3 gelijkspel. Ondanks de dreigementen van de FIFA ging het voetbalelftal akkoord met een wedstrijd met hun Algerijnse tegenhanger. "Zelfs als de sanctie vier jaar zou zijn, zou Marokko deze wedstrijd voor Algerije spelen," verklaarde wijlen Koning Mohammed V.

Lees ook: Marokko-Algerije: de haat ontmantelen

In 1957 hielp zijn zoon, wijlen Koning Hassan II, bij de oprichting van een team onder de naam "het voetbalelftal van het Algerijnse Nationale Bevrijdingsfront". Het jaar daarop moedigde hij Abdellah Settati, destijds profvoetballer in Frankrijk, aan om de ontsnapping van Algerijnse profvoetballers uit Frankrijk te orkestreren en zich bij het bevrijdingsleger aan te sluiten. De meest bekende spelers waren Rachid Mekhloufi en Mustapha Zitouni.

Zo besloten Abdellah Settati en zijn teamgenoten deel te nemen aan een toernooi met gastland Tunesië, Marokko en de Verenigde Arabische Republiek (Syrië en Egypte), dat van start ging op 8 mei 1958. De Verenigde Arabische Republiek trok zich terug uit de competitie vanwege de dreigementen van de FIFA. Het Marokkaans elftal handhaafde zijn beslissing en speelde dus tegen het team van het Algerijnse Nationale Bevrijdingsfront. Een wedstrijd die resulteerde in een Algerijnse overwinning met 2-1. Na de wedstrijd werd Marokko gesanctioneerd door de FIFA, die het koninkrijk uitsloot van een eerste deelname aan de Afrikaanse Kampioenschappen.

Lees ook: Marokko-Algerije: shirt-oorlog...

Naast dit offer was Marokko van onvoorwaardelijke hulp voor het Algerijnse volk, van het begin van de revolutie in 1954 tot de onafhankelijkheid van het land in 1962. Het stelde financiële middelen, materiële goederen en wapens ter beschikking.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team