Zoeken

Marokko: onverklaarbare aanvallen van dieren in Khenifra

22 januari 2024 - 23:30 - Marokko

©

In de provincie Khenifra doen geruchten de ronde over een onverklaarbare aanval van een wild dier, gelijkend op een leeuw. Een zestigjarige veehouder beweert dat hij in de buurt van Douar Amrous door zo’n dier is aangevallen.

De hardnekkige geruchten over de heropleving van de Atlasleeuw, een soort die als uitgestorven in het wild wordt beschouwd sinds de jaren 1930, nemen toe. De veehouder werd naar eigen zeggen aangevallen door een dier dat op een leeuw leek, terwijl hij zijn schapen aan het hoeden was bij Douar Amrous. "Ik was mijn schapen aan het weiden langs de oevers van de oued Amrous, toen ik plotseling werd verrast door een groot dier, gelijkend op een leeuw, dat mijn vee aanviel. Het vee sloeg op de vlucht, net als ik richting mijn huis. Het dier had geen vacht, zoals gebruikelijk is bij leeuwen," vertelt Mohamed, het slachtoffer van de aanval. Hij benaderde vervolgens de lokale autoriteit. "Ik heb de lokale autoriteit gecontacteerd, die op zijn beurt de commandant van Moulay Bouazza informeerde. Hij kwam met verantwoordelijken naar de plaats van het incident om de zaak te onderzoeken en de nodige maatregelen te nemen," voegt Mohamed toe, overtuigd dat hij een leeuw zag, en geen wolf of hyena.

Lees ook: Marokko: geruchten over aanwezigheid Atlasleeuw veroorzaken paniek

In een verklaring bevestigde het Nationaal Agentschap voor Water en Bossen (ANEF) dat het, in samenwerking met de lokale autoriteiten en de Koninklijke Gendarmerie van de provincie Khenifra, een grootschalige zoekactie heeft opgezet in de betreffende regio’s om het dier op te sporen en de gerapporteerde informatie te verifiëren.

Deze nieuwe aanval volgt op berichten en getuigenissen over de verschijning van een wild dier in Sebt Ait Rahou in de provincie Khenifra, en in de bossen van Tifoughaline en Bouqachmir in de regio Oulmès, vermoedelijk een Atlasleeuw. Hamid, een inwoner van het douar, zei dat hij op maandag 18 december een leeuw was tegengekomen, terwijl hij in de vroege ochtend met zijn muilezel naar de markt van Tnine Ait Boukhayou liep. Enkele dagen later beweerde een jonge herderin in hetzelfde dorp door een soortgelijk wild dier te zijn aangevallen.

Lees ook: Mysterie rond terugkeer Atlasleeuw opgelost in Marokko

Het ANEF heeft veldonderzoek uitgevoerd om sporen in de gemelde locaties en aangrenzende gebieden te lokaliseren en aanvullende informatie te verzamelen bij lokale bronnen. Uit de analyse van de ontdekte afdrukken in nabijgelegen natuurgebieden blijkt dat deze toebehoren aan soorten uit de familie van de hondachtigen, waarschijnlijk een hond of een Noord-Afrikaanse goudwolf. Het ANEF bevestigde bovendien dat een autopsie op een lam in Oulmès, verondersteld te zijn aangevallen door een leeuw volgens lokale getuigenissen, aantoonde dat de bijtsporen niet overeenkomen met die van een leeuw. Deze bijtsporen "zijn relatief klein, wat elke betrokkenheid van een groot katachtige uitsluit en eerder overeenkomt met een hondachtige," legde het agentschap uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team