Zoeken

Marokko: reden weigering ontmoeting tussen Koning en president Israël onthuld

20 oktober 2020 - 13:20 - Marokko

©

In 2010 weigerde Koning Mohammed VI een ontmoeting met de Israëlische president Shimon Perez. Geheime documenten die deze week door pers in de Verenigde Staten zijn onthuld, geven de reden aan van deze weigering.

"Volgens de assistent van de Israëlische president weigerde Koning Mohammed VI een ontmoeting met Shimon Perez vanwege het nederzettingenbeleid van Israël op de Westelijke Jordaanoever", aldus een notitie in één van de geheime documenten.

De redenen achter de weigering van de Marokkaanse heerser om contact op te nemen met de Israëlische president Shimon Perez, werden onthuld in een toelichting die in oktober 2010 aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hilary Clinton werd gestuurd.

Het document, verspreid door Amerikaanse media, meldt dat de Israëlische president veel belang hechtte aan een ontmoeting met de Koning van Marokko. Dit vanwege zijn aanzien en invloed op de Arabische en moslimwereld. En met name als president van de Al Quds-commissie.

Het document meldt dat de beslissing van de Koning werd genomen door de bevriezing van de Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team