Zoeken

Marokko: verenigingen verklaren de oorlog aan kindhuwelijken

29 november 2020 - 10:20 - Marokko

©

Tien Marokkaanse verenigingen willen dat kindhuwelijken meteen worden afgeschaft. Ze komen zelf met voorstellen om wetsartikelen 20, 21 en 22 van de familiewet te wijzigen.

Volgens artikel 19 van het wetboek van strafrecht ligt de huwelijksleeftijd op 18 jaar. Maar op basis van de wetsartikelen 20, 21 en 22 van de familiewet hebben rechters in Marokko echter nog altijd de ruimte om huwelijken van kinderen jonger dan 18 jaar goed te keuren. Dit is de reden waarom het collectief van tien verenigingen pleit voor een alomvattend nationaal beleid of strategie om kindhuwelijken wettelijk onmogelijk te maken. Ter gelegenheid van de 16 dagen durende wereldwijde campagne voor de bestrijding van geweld tegen meisjes en vrouwen, presenteerde het zogeheten Dounia Collectief een protestmemorandum om het specifieke probleem van kindhuwelijken aan de kaak te stellen.

Het collectief roept de Marokkaanse staat en zijn instellingen op om de samenleving beter te informeren over de schade die kinderen oplopen als ze worden gedwongen om te trouwen. Ook geeft het aan dat het beter is voor gezinnen als kinderen de ruimte krijgen om langzaamaan op te groeien en ze niet van de ene op de andere dag de volwassenheid in te jagen. Volgens de verenigingen vraagt het probleem tevens om een "nieuwe holistische benadering" waarbij rekening wordt gehouden met de sociale en economische aspecten van gezinnen in verschillende regio’s van Marokko, met name in plattelandsgebieden en onder arme gezinnen in stedelijke gebieden.

De voorzitter van de vereniging Ennakhil, Raji Lhoucine, gaf aan dat volgens gegevens van het Ministerie van Justitie er tussen 2009 en 2018 toestemming is gegeven voor 319.177 huwelijken van minderjarigen. "Het huwelijk van kinderen in het algemeen en van minderjarigen in het bijzonder heeft desastreuze gevolgen zoals schooluitval, tienerzwangerschappen, huiselijk geweld en kindersterfte", aldus Lhoucine.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team