Zoeken

Aanslag Barcelona: Marokko waarschuwde Spanje over daders

25 augustus 2017 - 17:40 - Marokko

©

De Marokkaanse veiligheidsdiensten hadden Spanje gewaarschuwd over de aanslagplegers van Barcelona die de dubbele nationaliteit hadden. Dat beweert de voorzitter van het Europees veiligheidsinstituut IPSE.

Volgens Emmanuel Dupuy hadden de Marokkaanse veiligheidsdiensten de Spaanse autoriteiten onder meer gewaarschuwd over enkele aanslagplegers maar ook over Ripoll, stad waarvan de meeste aanslagplegers afkomstig waren en die de “Spaanse Molenbeek” wordt genoemd.

In een interview met Franse media stelt Dupuy dat Catalonië, vanwege haar autonomie, weigerde samen te werken aan het “Spaans nationaal pact voor de uitwisseling van informatie over het islamitische terrorisme, dit terwijl 30% Spaanse verdachten met een S-fiche in Catalonië wonen”.

“We weten dat het merendeel van de leden van de terreurcel die in Catalonië werd opgerold Marokkaan of van Marokkaanse afkomst zijn. De samenwerking tussen Marokko, Spanje, Portugal en Frankrijk bestaat (G4) maar deze samenwerking mist een juridische dimensie, behalve in Marokko.”, aldus Dupuy.

Marokko richtte in 2015 namelijk het Centraal Bureau voor Justitiële Onderzoeken, meer bekend als de BCIJ of de Marokkaanse FBI. De dienst verzamelt alle informaties over de criminaliteit, smokkel, verdachte financieren enz. Sinds 2015 heeft de BCIJ een vijftigtal aanslagen verijdeld, 300 terreurcellen opgerold en 2000 teruggekeerde strijders uit Syrië en Irak gearresteerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team