Zoeken

Marokko spreekt zich uit tegen onafhankelijkheid Koerden

29 september 2017 - 16:30 - Marokko

©

Iraakse Koerden stemden maandag in een referendum voor de onafhankelijkheid van hun gebied. Marokko heeft zich gisteren tegen het referendum uitgesproken en noemt het een “separatistische handeling die de territoriale integriteit van Irak bedreigt”.

Regeringswoordvoerder Mustapha El Khalfi verklaarde tijdens een persconferentie na een regeringsraad op donderdag dat “het standpunt van Marokko” onveranderd blijft, verwijzend naar de toespraak van koning Mohammed VI op de top van Marokko en de Golfstaten waarin de monarch de “versplintering van de Arabische wereld” sterk veroordeelde.

Maandag stemden 92 procent Koerden voor de onafhankelijkheid. Slechts 7 procent stemde tegen. De opkomst bereikte 72 procent. Irak en buurlanden Turkije en Iran stellen dat de resultaten ongeldig zijn. De centrale regering in Bagdad noemde het referendum zelfs ongrondwettelijk.

De Iraakse Premier Haider al-Abadi wenst dat het referendum ongeldig wordt verklaard en dat een dialoog wordt aangegaan. Abadi stelt in geen geval geweld te willen gebruiken maar dreigt er wel mee het leger naar de Koerdische regio te sturen om deze van de buitenwereld te isoleren.

Het referendum werd door Massoud Barzani, president van de Koerden, georganiseerd. Barzani stelt niet bang te zijn voor de dreigementen uit Bagdad. Volgens hem zal het nooit erger zijn dan de chemische aanvallen van Sadam Hussein op de Koerdische bevolking in de jaren tachtig en negentig.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team