Zoeken

Hamza Jeaifri, gedood door Polisario-aanval in Smara

30 oktober 2023 - 22:00 - Marokko

©

Hamza Jeaifri was op vakantie in Marokko. Hij kwam om bij de ontploffingen die zondag de stad Es-Semara in het zuiden van Marokko troffen. Deze aanvallen werden door het Polisario opgeëist.

De jongeman, geboren in 1994 in Sidi Yahya El Gharb in de provincie Sidi Slimane, zal niet terugkeren naar Frankrijk waar hij samenwoonde met zijn oudere broer in Tarbes. Hij was voor drie weken in Marokko en bezocht zijn tante in Smara. Hij zat op een terras te bellen toen de ontploffingen plaatsvonden.

Lees ook: Polisario bevestigt betrokkenheid bij aanvallen in Zuid-Marokko (Smara)

Deze "goede, lachende, behulpzame jongen en grote voetbalfan", zoals zijn vader Mohamed Jeaifri, voormalig speler van Hassania Sidi Slimane, hem beschrijft, neemt zijn droom om zijn eigen restaurant in Marokko te openen met zich mee. Hij wilde zich in het koninkrijk vestigen.

Volgens de lokale autoriteiten van Es-Semara werden de wijken ZAP, Hay Essalam en het industrieterrein zondag getroffen door vier explosies. Daarbij vielen één dode en drie gewonden, waarvan twee ernstig. In een verklaring, uitgegeven in de nacht van 29 oktober, gaf het Polisario aan "zondag de vijandelijke troepen in de gebieden Mahbès, Es-Semara en Farsia te hebben aangevallen". De beweging doet melding van "geconcentreerde en hevige bombardementen", die "grote verliezen" veroorzaakten in de genoemde gebieden.

Lees ook: Explosies in Smara: Polisario betrokken?

In een verklaring kondigde de Procureur-Generaal bij het Hof van Beroep in Laayoune aan dat de gerechtelijke politie belast is met het onderzoek. Technische en ballistische onderzoeken worden nog uitgevoerd.

Bladna.nl