Zoeken

Marokko wil koste wat kost nationale lockdown voorkomen

28 november 2020 - 19:20 - Marokko

©

Minister Khalid Ait Taleb van Volksgezondheid zegt in een interview met de Russische website Sputnik dat Marokko "koste wat het kost een nationale lockdown probeert te voorkomen". Verder geeft hij aan dat het koninkrijk in december vaccins zal krijgen.

Volgens Ait Taleb proberen de autoriteiten burgers te overtuigen om de voorzorgsmaatregelen te volgen, om op deze manier een tweede opsluiting te voorkomen. Maar als het niet anders kan, zal deze optie er altijd zijn. "Het zou het ergste scenario zijn," aldus de minister. Hij legt uit dat sommige regio’s, waar het aantal besmettingen is toegenomen, wel gedeeltelijk in lockdown zijn. De staat wil het stijgend aantal besmettingen tegengaan door middel van avondklokken en sluiting van de stadsgrenzen.

De bewindsman maakt zich het meest zorgen over de situatie in Casablanca. Het zorgsysteem kan de toestroom van besmettingen niet aan, meldt de minister. Hij vertelt dat 68 procent van de intensive care bedden in gebruik zijn. Deze zou op maximaal 65% moeten zitten. Ook zijn er in Casablanca ongeveer 300 extra bedden gecreëerd. Een noodziekenhuis werd gemaakt in de internationale evenementenhallen van de stad. Ongeveer veertig procent van alle besmettingen in het koninkrijk zijn afkomstig uit het economisch hart van het land. Tevens is 60% van doodzieke patiënten in deze stad.

Over de aankomende vaccinatiecampagne is de minister positief. De resultaten van de klinische proeven zijn volgen Ait Taleb positief. Hij laat weten dat Marokko heeft gekozen voor de vaccins van Sinopharm en Astrazeneca. Hij geeft wel aan dat er ook met andere farmaceutische bedrijven wordt onderhandeld. De eerste vaccins tegen het coronavirus zullen in december worden toegediend.

Ook over de toekomstplannen van Marokko met betrekking tot de coronavirus-vaccins is de minister positief. Hij laat aan de website weten dat Marokko ernaar streeft om de producent voor de vaccins in Afrika te worden. Een speciaal technisch platform wordt daarvoor in Tanger gebouwd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team