Zoeken

Marokko: 11 miljard dirham aan investeringsprojecten goedgekeurd

19 februari 2021 - 22:00 - Economie

©

De Marokkaanse investeringscommissie, die op woensdag bijeenkwam, heeft 34 ontwerp-overeenkomsten en wijzigingen van investeringsovereenkomsten bestudeerd en gevalideerd. Dit voor een totaalbedrag van 11,3 miljard dirham, waarmee de schepping van 3500 directe banen en 5819 indirecte banen wordt bevorderd.

Bij de verdeling van de investeringen per sector komt de sector Toerisme en Recreatie op de eerste plaats met 3,29 miljard dirham, d.w.z. meer dan 29% van de beoogde investeringen. Daarna komt de sector Vervoer en Infrastructuur met 2,47 miljard dirham, of 22% van de investeringen. Dit maakt het ministerie van Industrie bekend. De sectoren Onderwijs en Hernieuwbare Energie en Zeewaterontzilting nemen de derde en vierde plaats in met respectievelijk 2,27 miljard en 2 miljard dirham. De industriesector staat op de vijfde plaats met 1,25 miljard dirham.

In de sectorale indeling van arbeidsplaatsen is de sector Toerisme en Recreatie volgens de investeringscommissie de belangrijkste werkverschaffer. Deze sector zal naar verwachting 1365 directe banen opleveren, gevolgd door de industriesector, die naar verwachting 1217 banen zal opleveren. Op de derde plaats komt de onderwijssector met 660 banen. Wat de verdeling van de investeringen naar vestigingsgebied betreft, staat Casablanca-Settat op de eerste plaats, gevolgd door Rabat-Salé-Kenitra. Daarna komen Dakhla-Oued Eddahab en Tanger-Tetouan-Al Hoceima, aldus het ministerie.

Wat de verdeling van de te scheppen arbeidsplaatsen per vestigingsregio betreft, staat de regio Rabat-Salé-Kenitra op kop, gevolgd door de oostelijke regio en Casablanca-Settat. Bovendien vertegenwoordigen projecten met Marokkaans kapitaal het leeuwendeel van de geplande investeringen met 7,45 miljard dirham, oftewel ongeveer 66% van de investeringen. Daarna komen de joint ventures Marokko-Frankrijk met investeringen voor een bedrag van 2 miljard dirham, of meer dan 17% van het totale investeringsbedrag dat door de commissie is goedgekeurd. Tenslotte zijn er nog de investeringen uit de Verenigde Arabische Emiraten ten bedrage van 1,44 miljard dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team