Zoeken

Bankdeposito’s Marokkaanse diaspora overschrijden 185,8 miljard dirham

18 februari 2022 - 20:00 - Economie

©

Eind december 2021 waren de bankdeposito’s van Marokkanen gestegen met 5,2% tot meer dan 1061 miljard dirham, volgens de laatste monetaire statistieken die door Bank Al-Maghrib zijn gepubliceerd.

De deposito’s zijn voor huishoudens met 4% gestegen tot 786,4 miljard dirham, inclusief 185,8 miljard dirham van Marokkanen die in het buitenland wonen, aldus Bank Al-Maghrib in haar laatste scorebord "Kredieten en bankdeposito’s". De deposito’s van particuliere ondernemingen bedroegen 170,4 miljard dirham, een verbetering met 8,2% ten opzichte van een jaar eerder.

Lees ook: Geldoverdrachten wereld-Marokkanen kostbare hulp voor staat en gezinnen

Het jaar werd bovendien afgesloten met een uitstaand bedrag van 988,2 miljard dirham, wat neerkomt op een jaarlijkse stijging met 3%. "De jaarlijkse stijging van 4,4% van de leningen aan particuliere niet-financiële bedrijven omvat stijgingen van 9,4% in kredietkaarten en 2,5% in commerciële hypotheken, alsmede een daling van 5,1% in vastgoedleningen," aldus het document.

Lees ook: Marokko: halal financiering stimuleert vastgoedmarkt

Het gevolg was dat de kredieten die eind 2021 door huishoudens waren opgenomen, met 4,6% op jaarbasis waren gestegen. Een verbetering die volgens de Centrale Bank in hoofdzaak het gevolg is van een toename van de woningkredieten met 4,9%. "De halal-financiering bestemd voor huisvesting, met name in de vorm van Murabaha-vastgoed, zette haar opmars voort en werd vastgesteld op 15,9 miljard dirham, na 11,3 miljard dirham een jaar eerder", meldt Bank Al-Maghrib.

De rente op nieuwe leningen aan huishoudens bleef onveranderd in het vierde kwartaal met 4,24% voor woningkredieten. Er werd evenwel een daling vastgesteld voor consumentenkredieten. De daling wordt geraamd op 4 basispunten, of een percentage van 6,47%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team