Zoeken

Marokkanen moeten leren samenleven met het coronavirus

9 november 2020 - 11:00 - Marokko

©

Marokko staat op een kruispunt in de bestrijding van het coronavirus. Er zijn grofweg twee opties: een strenge algehele lockdown of flexibele inperkingsmaatregelen om de verspreiding van het virus te vertragen.

Nu de tweede golf van het coronavirus ook in Marokko in aantocht is, zegt hoogleraar biotechnologie Azeddine Ibrahimi dat "de tijd is gekomen om een nieuwe strategie in te voeren op basis van de wetenschappelijke benadering."

De professor, die de kans op een meer flexibele strategie niet uitsluit, pleit voor een "wetenschappelijke benadering", gebaseerd op een grondige analyse van de gezondheidssituatie (besmettingen, het aantal doden, gevallen op de intensive care en uitbraken) en de definitie van "specifieke en globale doelstellingen."

Gezien de huidige ontwikkeling van de pandemie geeft Ibrahimi aan dat het virus zich snel verspreidt onder de Marokkaanse bevolking. Dit wordt volgens de professor verklaard door het feit dat ongeveer 50% van de Marokkanen het dragen van beschermende maskers en de gedeeltelijke opsluitingsmaatregelen niet respecteert. Volgens de meest recente informatie liggen er in Marokko momenteel meer dan 800 mensen op de intensive care. "We hebben in december 7500 reanimatiebedden en 4500 ademhalingsapparaten nodig", vertelt hij aan MAP. Als er niet wordt ingegrepen voorspelt Ibrahimi dat er eind november 2000 patiënten op de intensive care zullen liggen. "Dit vertegenwoordigt bijna de hele reanimatiecapaciteit", zegt de hoogleraar.

Geconfronteerd met dit verontrustende beeld, zegt Ibrahimi dat Marokko zal moeten kiezen tussen de strategie van "flexibele algemene inperking" en die van een "disciplinaire benadering." Volgens de hoogleraar moeten Marokkanen zich er hoe dan ook bij neerleggen dat ze voorlopig met het coronavirus moeten samenleven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team