Zoeken

Flinke daling aantal internationale studenten in Marokko

3 januari 2021 - 18:40 - Marokko

©

Door de gezondheidscrisis die is veroorzaakt door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus hebben verschillende landen besloten om een deel van hun studiebeurzen en studentenuitwisselingsprogramma’s op te schorten. Hierdoor verwacht het hoger onderwijs in Marokko een sterke daling van het aantal nieuwe internationale studenten.

In de afgelopen twee jaar heeft het Marokkaanse Agentschap voor Internationale Samenwerking (AMCI) er samen met de universiteiten voor gezorgd dat het aantal internationale studenten juist flink is toegenomen. In het studiejaar 2017-2018 kwamen er 3400 internationale studenten naar Marokko en in het jaar 2019-2020 is dit aantal gestegen naar 5000 studenten. Dit jaar waren er slechts 1500 nieuwe aanmeldingen, vanwege een gebrek aan huisvesting, de sluiting van universiteiten en de onzekerheden over de ontwikkeling van de pandemie, meldt L’Economiste.

"We hebben bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gekozen voor afstandsonderwijs. Dit jaar openen we alleen kanalen die 100% training op afstand bieden in afwachting van de hervatting van het klassikaal onderwijs in het volgende jaar," zegt Anas Bennani, directeur van Samenwerking en Partnerschap. Een andere reden voor het lage aantal inschrijvingen is het feit dat door de pandemie in sommige Sub-Saharaanse landen de examens voor het baccalaureaat zijn uitgesteld. Een groot deel van de internationale studenten die jaarlijks naar Marokko toe komen, is afkomstig uit deze landen.

Marokko heeft zelf een aantal uitwisselingsprogramma’s voor het jaar 2020-2021 opgeschort. Onder andere de uitwisseling met Senegal, Tunesië en Jordanië is voor dit studiejaar volledig stilgelegd. Andere landen zoals Maleisië en Italië hebben een soortgelijk besluit genomen over hun uitwisselingsprogramma’s met Marokko. Er zijn ook landen, zoals bijvoorbeeld China, die hun programma’s handhaven, maar dan wel met onderwijs op afstand.

Door het gebrek aan uitwisselingsstudenten verkeren instellingen die zijn opgericht om de studenten tijdens hun studie en verblijf in Marokko te ondersteunen, in een moeilijke situatie. Ook voor de scholen en universiteiten is het wegblijven van de buitenlandse studenten een financiële klap.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team