Zoeken

Marokko: geen zorgen over marktaanbod voor Ramadan

16 maart 2022 - 09:00 - Economie

©

Tegenover de verontrustende stijging van de prijzen aan de vooravond van de maand Ramadan in Marokko, heeft premier Aziz Akhannouch de bevolking gerustgesteld over de bevoorrading van de markten. Hij kondigde ook ferme maatregelen aan tegen elke overschrijding van de regels.

Na afloop van een regeringsbijeenkomst over de begeleidende maatregelen om een normale bevoorrading van de markt te waarborgen tijdens de heilige maand Ramadan, benadrukte Aziz Akhannouch dat bepaalde producten aan bijzonder toezicht en controles zullen worden onderworpen.

Lees ook: Ramadan: Marokko wil prijsstijging beperken

De regering zal strenge maatregelen nemen in geval van overschrijding, waarschuwde de Premier. Hij herhaalde ook dat het toezicht op de prijzen en hun beschikbaarheid op de markt reeds van start is gegaan. Uit de monitoring blijkt dat er een prijsstabiliteit is voor een aantal producten, terwijl andere door de internationale situatie worden beïnvloed, aldus Akhannouch.

De premier zei dat de zitting een gelegenheid was om de maatregelen te evalueren die ervoor moeten zorgen dat de markt gedurende deze voor de Marokkanen dierbare maand, normaal bevoorraad worden. De betrokken ministers hebben op hun beurt de sectorale maatregelen bekendgemaakt die genomen werden om het welslagen van het beheersplan van de regering te garanderen.

Volgens minister Mohammad Sadiki van Landbouw, zal de markt worden bevoorraad met granen, groenten, peulvruchten, melk en dierlijke producten, waaronder rood en wit vlees, eieren en zeevruchten. Hij merkte op dat de ontwikkeling van de prijzen van bepaalde producten in de afgelopen weken verband houdt met speculatie en verklaarde dat de monopolievorming en speculatie niet zullen worden getolereerd.

Minister Ryad Mezzour van Handel, benadrukte dat alle producten die tijdens de maand Ramadan zullen worden geconsumeerd, op de markt beschikbaar zullen zijn. Hij benadrukte dat de prijzen zorgvuldig worden gecontroleerd om de koopkracht van de burgers niet aan te tasten.

Lees ook: Ramadan Marokko: regering moet in de buidel tasten

Sinds januari werden er in totaal al 65.000 controles uitgevoerd en zijn er op de markten zo’n 5000 boetes uitgeschreven. Daarnaast is de controle verscherpt voor producten die aan speculatie onderhevig zijn, aldus de minister. De aandacht is met name toegespitst op 3 of 4 producten, die een prijsstijging omwille van speculatie hebben gekend. De regering zal alles in het werk stellen om deze speculatie tegen te gaan en om de koopkracht van de burgers te vrijwaren, beloofde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team