Zoeken

Marokko op de proef voor 20 februari

20 februari 2011 - 08:53 - Marokko

©

In Marokko is het aftellen begonnen voor de protestmars gepland op zondag, op initiatief van "Jeugdbeweging van 20 februari". Deze jonge mensen, die beweren uit te komen voor "democratie, gerechtigheid en waardig leven", verklaarden donderdag op een persconferentie dat ze goed georganiseerd zijn en ze niet zouden afzien van hun actie.

Deze beweging, die minder dan een maand geleden ontstaan is, zou inderdaad goed georganiseerd zijn, ook al beheerst ze haar toespraken niet volledig, en zou ze over teveel mogelijkheden beschikken, zeggen waarnemers. De organisatoren van de mars leken ook een one-way dialoog te produceren, wat in tegenstelling staat van de democratische waarden die ze prediken.

Vandaag is er een veldslag op het internet tussen pro-en anti opmars. Vele Marokkanen willen veranderen, maar denken dat de timing niet gepast is om nu te protesteren en dat de "Jeugd Beweging, 20 februari," alleen zichzelf en niet het gehele Marokkaanse volk vertegenwoordigt.

Osama El Khlifi, 23, de initiatiefnemer van de beweging "Democratie en vrijheid nu", had ook aan het Spaanse persbureau EFE gezegd,dat de beweging gevormd is van een groep jonge mensen die eigen belangen en niet die van de Marokkaanse mensen verdedigen.

Achter de "Jeugd Beweging, 20 februari," een blogger genaamd Benjebli Said, 31, "Voorzitter van de Vereniging van Marokkaanse bloggers." Onbekend bij het grote publiek, werd Benjebli geclassificeerd door het Franse tijdschrift L’Express als één van de 100 meest invloedrijke mensen in Marokko in 2010.

Gesteund door Al Adl Wal Ihsane en Amazigh beweging, wordt de mars van 20 februari gekleineerd door de meerderheid van de Marokkaanse politieke partijen. De Istiqlal partij zegt zich zelfs met de vinger gewezen door dit evenement, terwijl de vereniging van Marokkanen Verblijvend in het Buitenland Zonder Grenzen hen veroordeelt en dringt er bij de Marokkanen op aan waakzaam te blijven.

Volgens de overheid, loopt alles prima. Khalid Naciri, woordvoerder van de regering had verklaard dat zij "de economische, politieke en sociale eisen van de jongeren met een open geest aanhoort".

Tussen de virtuele en reële manifestatie, beven de Marokkanen van alle klassen en kijken uit naar de informatie in afwachting van de beroemde zondag. De Marokkanen zijn bang, bang voor verandering, angst voor het verliezen van sociale vrede, bang voor het verliezen van hun activa, en vrezen dat de mars benut zal worden door vijanden van het land...

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team