Zoeken

Rellen tussen pro- en anti-grondwet zondag in Marokko

20 juni 2011 - 18:20 - Marokko

©

Meerdere demonstraties die op zondag waren gepland in Marokko zijn verdreven door mensen die tegen-demonstraties hebben georganiseerd en "Ja aan de Grondwet" en "Leve de Koning" riepen. Enkel in Casablanca, Marrakesh en Tangier hebben de anti-grondwet kunnen betogen.

In Rabat had de Beweging 20 februari opgeroepen tot een mars die zou starten in de wijk Takadoum maar deze werd verdreven door de bewoners van de wijk bekend om de onveiligheid die er heerst.

De tussenkomst van de politie was nodig om de activisten van de Beweging 20 februari uit de wijk te krijgen. Zij werden er namelijk vastgehouden door de inwoners die scandeerden "Beweging 20 februari trap het af".

In Casablanca werd er ook een protestmars gehouden gedomineerd door de islamitische beweging Al Adl Wal Ihssane. De mars die moest starten van de wijk Al Amal, werd er omcirkeld door mensen die het volkslied zongen en vergezeld waren duur Muzikanten (dkaykia).

Sommige bronnen beschuldigen de autoriteiten en de plaatselijke ambtenaren van Casablanca ervan achter deze tegen-demonstraties te staan en een duizendtal mensen te hebben betaald om de mars te saboteren.

De demonstranten zijn er uiteindelijk in geslaagd hun mars te houden door het vertrekpunt te veranderen. Bijna zesduizend mensen hebben aan deze mars deelgenomen om te protesteren tegen de voorgestelde grondwetshervormingen en op te roepen tot een boycot van het referendum.

De Beweging 20 februari heeft weinig betogers gemobiliseerd in de andere steden van het Koninkrijk, waar meer dan 100.000 mensen op straat zouden zijn gegaan om hun gehechtheid aan de Koning te zingen en aan te moedigen om voor de nieuwe grondwet te stemmen.

Stappen werden ook georganiseerd in Tangier en Marrakesh waar de betogers opriepen tot een democratische grondwet en een echte parlementaire monarchie.

Het ontwerp-grondwet werd vrijdag unaniem goedgekeurd door de politieke partijen met uitzondering van de Socialistische Eenheidspartij. Deze verzet zich tegen de nieuwe grondwet die niet zou voldoen aan de eisen van een echt parlementair monarchie.

In zijn toespraak van vrijdag 17 juni spoorde koning Mohammed VI de Marokkanen aan om "ja" te stemmen op de nieuwe grondwet, die zijn eigen macht beperkt ten voordele van een Super Premier.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team